Χαμάς: «Μέλος μας» ο οδηγός που σκότωσε αμάχους με το αυτοκίνητό του στην Ιερουσαλήμ

Χαιρετίζει την επίθεση και ο Ισλαμικός Τζιχάντ
Τετάρτη, 05 Νοε 2014 16:31 UPD: 16:40
REUTERS / AMMAR AWAD

Στιγμιότυπο από το σημείο της επίθεσης στην Ιερουσαλήμ.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει ντε φάκτο τη Λωρίδα της Γάζας, χαιρέτισε την επίθεση με αυτοκίνητο η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, διαβεβαιώνοντας ότι ο δράστης ήταν μέλος της και βλέποντας σ' αυτή τη φονική επιχείρηση «τη φυσική απάντηση στα εγκλήματα του ισραηλινού κατακτητή».

«Η Χαμάς χαιρετίζει τον ήρωα μάρτυρά της Ιμπραήμ Αλ Ακάρι, καθώς και τους ήρωες μάρτυρες Αμπντελραχμάν Σαλόντι και Μουάταζ Χιτζάζι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ισλαμιστική οργάνωση, αναφερόμενη στους δράστες πρόσφατων επιθέσεων στην Ιερουσαλήμ.

Ο Ιμπραήμ Αλ Ακάρι, ο οποίος παρουσιάσθηκε από την ισραηλινή αστυνομία ως ένας 38χρονος Παλαιστίνιος από τον προσφυγικό καταυλισμό του Σουάφατ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, έριξε το βαν που οδηγούσε εναντίον ανθρώπων που στέκονταν σε στάση του τραμ στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα να σκοτώσει έναν Ισραηλινό αστυνομικό και να τραυματίσει περίπου 10 ανθρώπους, πριν σκοτωθεί ο ίδιος από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την Χαμάς, ο Ιμπραήμ Αλ Ακάρι ήταν αδελφός ενός άνδρα που απελευθερώθηκε ταυτόχρονα με χίλιους Παλαιστίνιους κρατουμένους σε αντάλλαγμα για τον ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε απαχθεί από Παλαιστίνιους κομάντο το 2006 στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας.

«Λάδι στη φωτιά» από νέα επίθεση στην Ιερουσαλήμ

Ο Αμπντελραχμάν Σαλόντι, 21 ετών, προερχόμενος από το Σιλουάν, μια από τις συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις, είχε ρίξει στις 22 Οκτωβρίου το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα επιβατών που κατέβαιναν από τραμ με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα μωρό τριών μηνών και μια 21χρονη γυναίκα από τον Ισημερινό. Ο ίδιος σκοτώθηκε αμέσως μετά την επίθεση.

Στις 29 Οκτωβρίου, ο Μουάταζ Χιτζάζι, ένας 32χρονος Παλαιστίνιος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά τον Γεχούντα Γκλικ, προσωπικότητα της υπερθνικιστικής ισραηλινής Δεξιάς, η οποία διεκδικεί για τους εβραίους το δικαίωμα να προσεύχονται στην πλατεία των Τεμενών. Μερικές ώρες αργότερα οι ειδικές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας σκότωσαν τον Χιτζάζι στην κατοικία του.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε την ενέργεια του Ιμπραήμ Αλ Ακάρι «φυσική απάντηση στα εγκλήματα του κατακτητή εναντίον του τεμένους Αλ Άκσα και της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ».

Σε δήλωσή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο κάλεσε «όλους τους Παλαιστινίους να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα για να αντιταχθούν στα εγκλήματα του κατακτητή εναντίον του Αλ Άκσα».

Η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε από την πλευρά του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, ότι «χαιρετίζει την επιχείρηση της Ιερουσαλήμ» και ότι «η μάχη εναντίον του εχθρού συνεχίζεται».

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς