Νοσταλγικό ταξίδι στις μελωδίες μιας άλλης εποχής

Τιμητική εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων του Ελληνικού Ελαφρού Τραγουδιού
Τετάρτη, 28 Μαϊ 2014 08:35

 Το «Τρίο Γκρέκο».

Σε μια άλλη εποχή, πιο γλυκιά και τρυφερή, θα μας ταξιδέψει νοσταλγικά ο Σύλλογος Φίλων του Ελληνικού Ελαφρού Τραγουδιού, μέσα από μια εκδήλωση, γεμάτη μελωδίες και στίχους, αθώους έρωτες και άδολες αγάπες, μυρωδιά γιασεμιού και ξεθωριασμένα χρώματα.

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, την Παρασκευή 30 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, θα τιμηθούν για την προσφορά τους κάποιοι από τους ακούραστους σκαπανείς του μουσικού μας πολιτισμού: τα μέλη των «Τρίο Γκρέκο» και «Τρίο Belcanto» και ο διακεκριμένος συνθέτης Κώστας Ξενάκης, στους οποίους θα απονεμηθούν έπαινοι.

«Τρίο Belcanto».

Αποτελώντας ένα εγχείρημα ανάδειξης πραγματικών αξιών σε περίοδο κρίσης, η επιβράβευση αυτή στοχεύει στην αναγνώριση του σημαντικού μουσικού τους έργου. Αυτός είναι ο σκοπός  της πρωτοβουλίας του προέδρου Παύλου Ναθαναήλ και των υπόλοιπων μελών του δ.σ., καθώς ο Σύλλογος, με πρώτα μέλη την αξέχαστη Δανάη Στρατηγοπούλου και την πρέσβειρα του ελαφρού τραγουδιού, Ελίζα Μαρέλλι, φροντίζει για τη μελέτη, την έρευνα και την προστασία του ελαφρού τραγουδιού και αναδεικνύει ιστορικά μουσικά συγκροτήματα, που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Με τραγούδια και ιστορική αναδρομή

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπό τους ήχους αξέχαστων τραγουδιών, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, χρονογράφος και κοσμικογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου θα αφηγηθεί τα μουσικά τεκταινόμενα των περασμένων δεκαετιών, ενώ η Ελίζα Μαρέλλι θα ερμηνεύσει με το «Τρίο Belcanto» συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα. Με ξεχωριστές μελωδίες, θα μας ταξιδέψει ο ηθοποιός και τραγουδιστής Μιχάλης Δεσύλλας. Συνθέσεις του τιμώμενου Κώστα Ξενάκη θα ερμηνεύσει ο Τέρης Χρυσός. Με την κιθάρα του, ο τραγουδιστής, ζωγράφος και συγγραφέας Άγγελος Γόντικας θα ζωντανέψει μουσικές επιτυχίες των δεκαετιών του ’50 και ’60.Το ξεχωριστό μουσικό στίγμα της θα δώσει στην εκδήλωση η διεθνούς φήμης χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Καρύτση.

Επίσης, στην εκδήλωση, θα διατίθεται το Ημερολόγιο του Συλλόγου για το 2014, το οποίο είναι αφιερωμένο στα φωνητικά τρίο, περιλαμβάνοντας ιστορικά ντοκουμέντα για τους τραγουδοποιούς και τη νεότερη ιστορία της ελληνικής μουσικής.

Η πρέσβειρα του ελαφρού τραγουδιού, Ελίζα Μαρέλλι.

Οι τιμώμενοι

Το «Τρίο Γκρέκο» δημιουργήθηκε το 1951, από τον Κώστα Ξενάκη, που ένωσε τα μουσικά  όνειρα και τις δυνάμεις του με τους Τώνη Άγα και  Χάρη Δημόπουλο. Οι τρεις τους γνώρισαν μεγάλη επιτυχία σε εγχώριες και διεθνείς εμφανίσεις, ενώ βρέθηκαν και στη σκηνή του παρισινού θεάτρου «Ολυμπιά». Έναν χρόνο αργότερα, γεννήθηκε το «Τρίο Belcanto», από τους Ευάγγελο Μεταξά, Μπόμπυ Τσομπανάκη και Γιάννη Παπαμακαρίου. Μπορεί να ακολούθησαν τροποποιήσεις στο σχήμα, αλλά άγγιξαν τρυφερά και διαχρονικά τις καρδιές των μουσικόφιλων.
Και, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην τιμηθεί ως συνθέτης ο ακούραστος δημιουργός Κώστας Ξενάκης για την ανεκτίμητη προσφορά του.

Κώστας Ξενάκης.

Πληροφορίες
Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών: Ακαδημίας και Γενναδίου 8 - Αθήνα, τηλ.: 210 3834559.

naftemporiki.gr


 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς