Η ορμόνη της εγκυμοσύνης οιστριόλη κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Δευτέρα, 05 Μαϊ 2014 14:52 UPD: 15:00
SHUTTERSTOCK /

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική πάθηση από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οφείλεται σε καταστροφή της μυελίνης.

Αξιοσημείωτες δυνατότητες στην μάχη εναντίον της σκλήρυνσης κατά πλάκας εμφανίζει η ορμόνη οιστριόλη, η οποία ανήκει στα οιστρογόνα και παράγεται σε αυξημένες ποσότητες κατά την εγκυμοσύνη, όπως έδειξε μια κλινική δοκιμή σε 158 γυναίκες ασθενείς, την οποία έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια νευρολογική πάθηση από την οποία πάσχουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως και οφείλεται σε καταστροφή της μυελίνης, του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων, λόγω επίθεσης του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς.

Στις γυναίκες ασθενείς, τα συμπτώματα τείνουν να υποχωρούν, όταν μένουν έγκυες, αλλά επιδεινώνονται μετά τον τοκετό, με τη δράση της ορμόνης οιστριόλης να καταστέλλει προσωρινά την αυτοκαταστροφική δράση του αμυντικού μηχανισμού της εγκύου ασθενούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Ρόντα Βόσκουλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασαν κατά πόσο είναι δυνατό να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη ορμόνη γυναίκες με πολλαπλή σκλήρυνση, οι οποίες δεν είναι έγκυες.

Οι αμερικανοί επιστήμονες χορήγησαν καθημερινά σε 86 από τις 158 ασθενείς ποσότητα οιστριόλης, μαζί με το κανονικό φάρμακό τους (Copaxone).

Μετά από ένα έτος χορήγησης οιστριόλης, οι ασθενείς αυτές είχαν κατά μέσο όρο 47% λιγότερες υποτροπές σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες της κλινικής δοκιμής, οι οποίες έπαιρναν το φάρμακο Copaxone και ένα εικονικό φάρμακο αντί για την οιστριόλη, ενώ μετά από δύο έτη, το ποσοστό υποτροπών ήταν 32% χαμηλότερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, πράγμα που σήμαινε ότι η οιστριόλη δεν μπορούσε να προσφέρει πλέον κάτι παραπάνω.

Επιπλέον, όπως έδειξε η κλινική δοκιμή, οι γυναίκες που είχαν πάρει την οιστριόλη, πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις στις νοητικές και γνωστικές δοκιμασίες που υποβλήθηκαν.

Προηγούμενα πειράματα με ποντίκια που έπασχαν από σκλήρυνση, έχουν δείξει ότι η οιστριόλη διεισδύει στον εγκέφαλο και λειτουργεί προστατευτικά για τους νευρώνες, ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους προστατεύει τον εγκέφαλο του εμβρύου από το στρες.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει πλέον μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για να επιβεβαιώσει τα αρχικά ευρήματά της, αλλά μέχρι τότε οι ασθενείς δεν πρέπει να παίρνουν μόνοι τους οιστριόλη.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι, προς το παρόν, υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα, όπως το ζήτημα της ακριβούς δοσολογίας και το κατά πόσο η οιστριόλη «δουλεύει» μόνη της, χωρίς τη βοήθεια ενός φαρμάκου για τη σκλήρυνση όπως το Copaxone, κάτι που φαίνεται να ισχύει πάντως, με τις έως τώρα ενδείξεις.

Αν υπάρξει η σχετική επιβεβαίωση, τότε η οιστριόλη θα αποτελέσει πιθανότατα μια φθηνότερη εναλλακτική λύση σε σχέση με τις υπάρχουσες φαρμακευτικές θεραπείες κατά της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Εξάλλου, παραμένει ερωτηματικό, σε ποιό βαθμό η οιστριόλη μπορεί να βοηθήσει άνδρες με σκλήρυνση, με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η τεστοστερόνη είναι καλύτερη λύση, καθώς η εν λόγω ανδρική ορμόνη μετατρέπεται στον εγκέφαλό τους σε οιστρογόνα, τα οποία επίσης δρουν προστατευτικά κατά της νόσου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Υγεία

Προτεινόμενα για εσάς