Επαναλειτουργεί η έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο ΑΠΘ

Πέμπτη, 06 Φεβ 2014 17:44 UPD: 17:49
PHASMA / Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Την επαναλειτουργία της έδρας Εβραϊκών Σπουδών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)  που είχε διακοπεί το 1935 από τη δικτατορία του Μεταξά,  αποφασίστηκε  την Πέμπτη σε συνάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλου με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) Δαυίδ Σαλτιέλ.

Το κόστος λειτουργίας της έδρας υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ ετησίως και ο πρώτος χρόνος λειτουργίας της θα χρηματοδοτηθεί από την ΙΚΘ, για τα επόμενα χρόνια  θα αναζητούνται από χορηγίες.

Η έδρα αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Στόχος είναι να αποτελέσει μέρος τόσο του προπτυχιακού, όσο και του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών, ώστε να αναπτυχθεί παράλληλα μια δυναμική για σχετική ερευνητική δραστηριότητα.

Photopress / Yannis Tsouflidis

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Γιάννης Μυλόπουλος, με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) Δαυίδ Σαλτιέλ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ χαρακτήρισε τη συνάντηση ιστορική καθώς το ΑΠΘ και η ΙΚΘ συνεργάζονταν από καιρό για να επανιδρύσουν την έδρα. Στόχος είναι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και η παραγωγή και η μετάδοση της επιστημονικής γνώσης στον τομέα της ιστορίας και του εβραϊκού πολιτισμού.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι η ίδρυση έδρας Εβραϊκών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς ιδρύεται σε μια πόλη, η ιστορία της οποίας συνδέεται άμεσα με τον εβραϊκό πολιτισμό, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Θεσσαλονίκης αποτελούνταν –προ του Ολοκαυτώματος- κατά 20% από Εβραίους.

«Είναι πολύ σημαντικό γιατί η έδρα υπήρχε και λειτούργησε από το 1930 ως το 1935 που την κατάργησε η δικτατορία του Μεταξά. Μετά ακολούθησε το Ολοκαύτωμα και σήμερα, μετά από εβδομήντα χρόνια, το ΑΠΘ αποφασίζει να την επανιδρύσει. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για μας, για το πανεπιστήμιο, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο κ. Σαλτιέλ.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Μιλτιάδη Παπανικολάου, ο αντιπροέδρος της ΙΚΘ Λάζαρου Σεφιχά, και ο  γενικός διευθυντής της Σαμουήλ Ιωσαφάτ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς