Μάθιου Μπράιζα: Αργά ή γρήγορα θα δοθεί λύση

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη
Πέμπτη, 10 Απρ 2008 18:19

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου και ενεργειακά ζητήματα συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μπράιζα.

Συζητήσαμε -είπε ο κ. Μπράιζα- για τα Βαλκάνια και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Βουκουρέστι σε σειρά θεμάτων, όπως η πυραυλική άμυνα, το Αφγανιστάν, η Γεωργία και η Ουκρανία, καθώς και η επιδίωξη της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ειδικά για την ΠΓΔΜ, ο κ. Μπράιζα σημείωσε ότι υπήρξε συναίνεση για τα τεχνικά κριτήρια, αλλά, όπως είπε, πρέπει να εξευρεθεί συμβιβαστική λύση για το θέμα του ονόματος πριν γίνει η ένταξη.

Ερωτηθείς για την αισιοδοξία που εξέφρασε η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Β. Νιούλαντ, ότι σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες θα βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Αμερικανός υφυπουργός απάντησε ότι η πρέσβης Νιούλαντ υποδηλώνει το εποικοδομητικό πνεύμα που παρατήρησε στα Σκόπια, μετά την απόφαση του Βουκουρεστίου.

«Κανείς -είπε- δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, αλλά οι δηλώσεις της δείχνουν τη δυναμική και την εποικοδομητική διάθεση. Λύση θα δοθεί αργά ή γρήγορα, με την προϋπόθεση ότι τα δύο μέρη θα παραμείνουν εποικοδομητικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Επιπρόσθετα, όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, λίγο μετά τη συνάντηση Μπακογιάννη- Μπράιζα η μόνιμη εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ αναμενόταν να ενημερώσει τηλεφωνικά την κ. Μπακογιάννη για το πρόσφατο ταξίδι της στα Σκόπια.

«Σημαντική η διαφοροποίηση των πηγών για το αέριο»

Όσον αφορά τον ενεργειακό τομέα κ. Μπράιζα σημείωσε πόσο σημαντική είναι η διαφοροποίηση των πηγών για το φυσικό αέριο, πριν υπάρξει μεγάλη εξάρτηση από μια πλευρά, όπως είπε. Και η Ελλάδα -τόνισε- εξαρτάται ήδη σε μεγάλο ποσοστό από μια εταιρεία.

Στη συζήτηση αποτυπώθηκε το πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της ενέργειας και ποιά projects δρομολογούνται, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος για το θέμα και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η Ελλάδα πιστεύει στη διαφοροποίηση των μορφών,πηγών και οδών ενέργειας».


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

Προτεινόμενα για εσάς