Η απομυθοποίηση του Ζελένσκι - Τι ήξερε για τη ρωσική εισβολή;

Τετάρτη, 24 Αυγ 2022 16:11 UPD: 16:29
via REUTERS / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SER

Ένα σπάνιο άρθρο με τίτλο "Η απομυθοποίηση του Ζελένσκι" φιλοξενεί ο γερμανικός τύπος για τον Ουκρανό πρόεδρο και μάλιστα ανήμερα τις συμπλήρωσης 6 μηνών από την έναρξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας αλλά και της συμπλήρωσης 31 χρόνων από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της χώρας.

Ο αρθρογράφος της Handelsblatt Ματίας Μπρίγκμαν παρατηρεί αλλαγές στον Ουκρανό πρόεδρο. "Όποιος τον δει, αναγνωρίζει έναν εμφανώς ηλικιωμένο άνδρα. Δεν εκπέμπει πλέον τη νεανική ελαφρότητα του 44χρονου τηλεοπτικού κωμικού, με την οποία ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο του 2019. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, άφησε μούσι και φορά μόνο στρατιωτικά πράσινα μπλουζάκια και σακάκια. Ο κωμικός από την κωμική σειρά 'Υπηρέτης του Λαού' έγινε πολέμαρχος".

Ο Γερμανός αρθρογράφος όμως προχωρά και σε λεπτομέρειες καθόλου κολακευτικές, επικαλούμενος μαρτυρίες ότι παρέβλεψε ή ακόμη και απέκρυψε πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών για πάνω από μισό χρόνο και δεν προετοίμασε τον λαό για τον επερχόμενο πόλεμο. Αναφέρει μάλιστα εκτίμηση της γνωστής σεναριογράφου και θεατρικής συγγραφέως Κατερίνα Μαμπκίνα ότι "δεν πρόκειται για παράβλεψη, για λάθος, για ατυχή παρεξήγηση ή μια στρατηγικά λανθασμένη εκτίμηση, αλλά για ένα έγκλημα".   

Και ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει: "Η δήλωσή του ότι χρειάζεται όπλα και όχι βόλτες, με την οποία απάντησε αρνητικά στις ΗΠΑ να διαφύγει στο εξωτερικό, του έφερε σεβασμό και οπαδούς. Μέχρι τώρα ο Ζελένκσι κατάφερε να κυβερνήσει μαζί με την ομάδα του στη διοίκηση και την κυβέρνηση, αποτελούμενη εν μέρει από συναδέλφους του από την εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών Kwartal 95. Όμως η περίοδος χάριτος φαίνεται να έχει λήξει", σημειώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ουκρανός πρόεδρος για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια την προηγούμενη εβδομάδα σε συνέντευξη στη Washington Post ότι πληροφορήθηκε για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια, αλλά εάν "είχε δημοσιοποιήσει τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ …. οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές" όπως είπε. 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς