ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σκρέκας για ενέργεια: Ολόκληρη στους πολίτες οποιαδήποτε στήριξη έρθει από την Ευρώπη

Τετάρτη, 18 Μαϊ 2022 14:55 UPD: 14:58
REUTERS / STEPHANE MAHE

«Για τα καύσιμα κίνησης θα στηρίξουμε ακόμη παραπάνω εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Έχουμε ζητήσει πριν μήνες ευρωπαϊκή στήριξη με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Ενεργειακής Αλληλεγγύης», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι «οποιαδήποτε στήριξη έρθει από την Ευρώπη θα δοθεί ολόκληρη στους πολίτες», καθώς «θα είναι πέρα και πάνω από αυτά που ήδη έχουμε ανακοινώσει». «Δεν θέλουμε να συμψηφίσουμε τις επιδοτήσεις που έχουμε δώσει στην ενέργεια με τα χρήματα από την Ευρώπη. Αυτά, αν και όταν έρθουν, θα τα αξιοποιήσουμε επιπροσθέτως για να στηρίξουμε εκείνους που θέλουν περισσότερη στήριξη», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο, τόνισε πως η βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί «είναι ανελαστική ζήτηση, από τη στιγμή που ένα σπίτι δεν μπορεί να μείνει χωρίς θέρμανση τον χειμώνα επειδή το ρεύμα είναι πολύ ακριβό, ή χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι, ειδικά αν υπάρχουν ευαίσθητες ομάδες». 

Σχετικά με την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας, ο υπουργός ανέφερε ότι το τελικό ποσό θα προκύψει από την τιμή που έχει προσδιορίσει η ΡΑΕ, αφαιρώντας τις εκπτώσεις που επίσης έχει προσδιορίσει η Ρυθμιστική Αρχή, τις άμεσες εκπτώσεις και τα σταθερά τιμολόγια ανά προμηθευτή, «το οποίο αυτό μένει μόνο να προσδιοριστεί». 

Πώς η Ελλάδα θα ανακτήσει υπερέσοδα

«Ό,τι προκύψει θα φορολογηθεί με 90%. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα ανακτήσει υπερέσοδα από την παραγωγική δραστηριότητα καθετοποιημένων εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας. Θα υπάρξει νομοθετική διάταξη που θα προσδιορίζει ακριβώς τον μαθηματικό τύπο από τον οποίο θα προκύπτει το ποσό. Θα είναι ένα ποσό πολύ μεγάλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας, ενώ επεσήμανε ότι «τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στους Έλληνες καταναλωτές».

Ο υπουργός ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση για καύσιμα και το ρεύμα. Ειδικά για την ακρίβεια στην ηλεκτρική ενέργεια, υπογράμμισε ότι «από την 1η Ιουλίου, προωθούμε μια βασική - θεσμική παρέμβαση, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζεται η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, αποσυνδέουμε τη χονδρική τιμή από την τιμή του φυσικού αερίου που είναι το μεγάλο πρόβλημα». 

Πλαφόν στη χονδρική αγορά

Σημείωσε ακόμη ότι «Βάζουμε πλαφόν στη χονδρική αγορά από τη μια και από την άλλη ερχόμαστε και βάζουμε και ένα πλαφόν στη λιανική, ώστε να απορροφήσουμε για όλα τα οικιακά τιμολόγια, είτε είναι κύριας ή μη κύριας κατοικίας και ανεξαρτήτως κατανάλωσης το 85% της αύξησης.

Για 1.250.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις απορροφούμε το 82% της αύξησης. Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου απορροφούμε το 100% της αύξησης και για τους αγρότες απορροφούμε το 90% με 95% της αύξησης. Ταυτόχρονα καταργούμε για όσο διάστημα διαρκεί αυτός ο νέος μηχανισμός τη ρήτρα αναπροσαρμογής». 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς