ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Πεπεισμένη η Λαγκάρντ ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μέσα στο 2022

Παρασκευή, 14 Ιαν 2022 16:39 UPD: 16:41
REUTERS / POOL

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει να δει τον υψηλό πληθωρισμό των τελευταίων μηνών, λόγω της ενέργειας, να φθίνει το 2022, δήλωσε την Παρασκευή η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να εξασθενίσουν κατά τη διάρκεια του έτους», μετά από μια κορύφωση 5% που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε η Λαγκάρντ ενώπιον της Γερουσίας στο Παρίσι, επιβεβαιώνοντας την «αδιάλειπτη» δέσμευση της ΕΚΤ να επαναφέρει τις τιμές στο το επίπεδο στόχο του 2%.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η ΕΚΤ ενδεχομένως να κινηθεί πιο γρήγορα και αποφασιστικά για την αντιμετώπισή του από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν. Μιλώντας σε εκδήλωση για την αλλαγή σκυτάλης στη Μπούντεσμπανκ τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ σχολίασε: «Κατανοούμε ότι οι αυξανόμενες τιμές συνιστούν πηγή ανησυχίας για πολλούς ανθρώπους και τις λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη». 

«Αλλά οι πολίτες της Ευρωζώνης μπορούν να μας εμπιστευτούν ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στη σταθερότητα των τιμών, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας στη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα» συμπλήρωσε. 

Χθες Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε πως «η άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη δεν είναι τόσο παροδική όσο πιστεύαμε νωρίτερα, αλλά η αύξηση των τιμών είναι πιθανό να είναι ακόμα κάτω από τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2023 και το 2024»

«Ο πληθωρισμός δεν πρόκειται να είναι τόσο παροδικός όσο είχε προβλεφθεί μόλις πριν από μερικούς μήνες», δήλωσε ο ντε Γκίντος σε εκδήλωση της UBS.

«Και οι λόγοι είναι αρκετά απλοί. Πρώτον, τα σημεία συμφόρησης στην πλευρά της προσφοράς θα υπάρχουν και είναι πιο επίμονα από ό,τι εμείς και πολλοί ακόμη αναμέναμε και το ενεργειακό κόστος θα παραμείνει αρκετά αυξημένο».

naftemporiki.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς