Απλά και σταράτα...

Τετάρτη, 12 Ιαν 2022 07:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαίτας

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας η ανησυχία για την πορεία της ελληνικής μεταποίησης στην τρέχουσα χρονιά, λόγω του κύματος των ανατιμήσεων ιδιαίτερα στην ενέργεια αλλά και στις πρώτες ύλες, συσκευασίες κ.ο.κ.

Και εκφράζεται μάλιστα -και αυτό καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος- όχι μόνο στα πλαίσια σχετικών δηλώσεων φορέων, ειδικά της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ή μέσω σχετικών επί του συγκεκριμένου θέματος ρεπορτάζ, αλλά στις καθημερινές συζητήσεις με γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας, ακόμη και με όσους είχαν μια πολύ καλή και ανοδική χρονιά το 2021, που ωστόσο ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο δέχτηκαν πιέσεις, οι οποίες συνεχίζονται. Μιλάς λ.χ. με τον ιδιοκτήτη μεγάλης βορειοελλαδικής βιομηχανίας τροφίμων με στόχο να γράψεις ένα καθαρά επιχειρηματικό ρεπορτάζ για την εταιρεία του και παρά τις καλές ειδήσεις της επιχείρησής του, στην κουβέντα διεκδικεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο η ανησυχία ότι εάν δεν εκπληρωθούν οι προβλέψεις για εκτόνωση του κύματος της ακρίβειας την άνοιξη, τότε η χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για την ελληνική μεταποίηση.

Λαμβάνεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου δελτίο Τύπου από άλλη γνωστή εταιρεία τροφίμων για τη θετική μεν πορεία της το 2021, αλλά μέσα επίσης εκφράζεται ανησυχία για τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος παραγωγής, όπως οι πρώτες ύλες, τα υλικά συσκευασίας και η ενέργεια. Όσον αφορά, δε, τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την ενέργεια, τουλάχιστον όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι επικεφαλής μεγάλων παραγωγικών φορέων αποφεύγουν να προβούν σε δηλώσεις, λέγοντας ότι πρέπει να τα μελετήσουν πρώτα καλά και μετά να μιλήσουν, σε αντίθεση με άλλες περιστάσεις που από το πρώτο άκουσμα μέτρων δεν αποφεύγουν να τοποθετηθούν έστω επί της αρχής.

Την ίδια ώρα, στο λιανεμπόριο οι πρώτες ημέρες των χειμερινών εκπτώσεων παραπέμπουν σε «συννεφιασμένη Κυριακή», η εστίαση, οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες βαρυγκωμούν υπό το βάρος των μέτρων ενάντια στην πανδημία αλλά και τα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας και πρώτων υλών και ζητούν μεγαλύτερη στήριξη. Σαφώς τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη εξαγγελθεί από πλευράς κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση. Αφήνουν, όμως, απέξω σημαντικό ακόμη κομμάτι της αγοράς και δη των μικρομεσαίων και μικρο...μικρών. Και τόσο αυτά όσο και όποια άλλα τυχόν νέα μέτρα ακολουθήσουν σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να ληφθούν με όρους αγοράς, ήτοι να εφαρμοστούν άμεσα. 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Απόψεις

Προτεινόμενα για εσάς