Ισχυροποίηση σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Τρίτη, 11 Ιαν 2022 11:35 UPD: 18:06
INTIME NEWS / ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

Naftemporiki Society

Του Κώστα Φραγκογιάννη
Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια

Στο ξεκΙνημα μιας νέας χρονιάς, κατά την οποία η πανδημία αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση για ολόκληρο τον πλανήτη, η εξωτερική πολιτική της χώρας ακολουθεί, με συνέπεια και συνέχεια, τη δυναμική πορεία που διέγραψε μέσα σε ένα δύσκολο, παγκοσμίως, 2021. 

Μένοντας πιστοί στη στρατηγική της εντατικοποίησης των επαφών μας με τους εταίρους μας στον άξονα Βαλκάνια - Μέση Ανατολή - Αραβικός Κόλπος, σε λιγότερο από έναν μήνα μεταβαίνουμε μαζί με μεγάλο κλιμάκιο ελληνικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, προκειμένου να διευκολύνουμε επιχειρηματικές συνεργασίες και να δημιουργήσουμε επενδυτικές ευκαιρίες.

Πρόκειται για ένα στοχευμένο ταξίδι, που σχεδιάζουμε από καιρό στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό την οργανωτική επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και του εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου για θέματα εξωστρέφειας, του Enterprise Greece, με την πολύτιμη βοήθεια και συμμετοχή του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ. 

Μετά τις διαδοχικές επισκέψεις του πρωθυπουργού, τον οποίο είχα την τιμή να συνοδέψω, και του υπουργού Εξωτερικών στο Ριάντ, και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες επισκέψεις αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας, με πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Επενδύσεων Khalid Al Falih στη χώρα μας, οι διμερείς επαφές βρίσκονται σε προχωρημένο πλέον στάδιο και οι συνθήκες είναι ώριμες για την προώθηση και εμβάθυνση των πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 
Κατά τη διήμερη παραμονή μας στο Ριάντ προγραμματίζονται ολοήμερες επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β, καθώς και σειρά συναντήσεων εργασίας με τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και με τον επικεφαλής του Δημόσιου Επενδυτικού Ταμείου του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. 

ΕιδικΟτερα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν κατά κύριο λόγο: 
α) Στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας με προσέλκυση επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα στους τομείς της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο τη διευκόλυνση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται διμερείς συνομιλίες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε διμερείς συνεργασίες για ανάπτυξη και εκμετάλλευση τεχνολογιών παραγωγής πράσινου υδρογόνου (μέσω ηλεκτρόλυσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές) και γαλάζιου υδρογόνου (μέσω επεξεργασίας μεθανίου).

β) Στη συνεργασία στον τουριστικό τομέα, αφενός με την προσέλκυση επενδύσεων σε ώριμα έργα στη χώρα μας και αφετέρου με την εμπλοκή ελληνικών επιχειρήσεων στα προγράμματα τουριστικής ανάπτυξης της Σαουδικής Αραβίας όπως αυτή προβλέπεται στο εμβληματικό πρόγραμμα Vision 2030. Στην ατζέντα των συζητήσεων είναι και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η διερεύνηση δυνατοτήτων εκμετάλλευσης των συμπληρωματικών τουριστικών περιόδων των δύο χωρών.

γ) Στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, καθώς θα εξεταστεί η περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του εμβληματικού έργου ψηφιακής διασύνδεσης ΝΑ Ασίας και Ευρώπης South-East Asia - Middle East - Western Europe 3 (Sea-Me-We3 /SMW3) με υποθαλάσσιο οπτικό καλώδιο υψηλής ταχύτητας και χωρητικότητας που θα συνδέει 39 σταθμούς (cable landing stations) σε 33 χώρες. Είναι προφανές ότι με το έργο αυτό, η Ελλάδα καθίσταται περιφερειακός ψηφιακός κόμβος και πύλη εισόδου για τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

ΠεραιτΕρω, στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν η συνεργασία στον αγροτικό τομέα, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης επενδύσεων που θα εξυπηρετούσαν την επισιτιστική ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας, οι συνέργειες στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και φυσικά η ναυτιλιακή συνεργασία, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή και τουριστική συνεργασία των δύο χωρών καθώς και για την ανάπτυξη των εμπορικών μας ροών.

ΕπιπλΕον, κατά την παραμονή μας στο Ριάντ, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νεοϊδρυθέν Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, ένα εργαλείο που αναπτύχθηκε ακριβώς για τη διευκόλυνση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, ως ακόμα μια ένδειξη της πολιτικής βούλησης και του «momentum» που υπάρχει για την εμβάθυνση αυτής της οικονομικής συνεργασίας. Επίσης, κατά τις επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και επικεφαλής φορέων της φίλης χώρας θα εξεταστούν ζητήματα ανάπτυξης των κατάλληλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων για τη διευκόλυνση των επενδυτικών ροών σε στοχευμένους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Με την παρουσΙα μας στο Ριάντ, φιλοδοξούμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων σε μια δυναμική και αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως είναι η Σαουδική Αραβία. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τον Κόλπο προς την Ευρώπη, αλλά και γέφυρα μεταξύ του αραβικού κόσμου και ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό θα είναι άλλωστε και το μήνυμά μας κατά την προσεχή αποστολή στο Ριάντ, η οποία φιλοδοξούμε να βάλει τα θεμέλια για μια αποδοτική διυπουργική σύνοδο που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Αθήνα, τον Μάιο του 2022. 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αφιερώματα