ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΧΑ: Πιθανή η επαναφορά της καθόδου από την ισχυρή τάση φυγής από το ρίσκο παγκόσμια

Παρασκευή, 26 Νοε 2021 08:25
  • Οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους σε δύο μήνες σήμερα Παρασκευή 26/11, μετά τον εντοπισμό μιας νέας και πιθανώς ανθεκτικής στα εμβόλια παραλλαγής του κορωνοϊού. Η εξέλιξη αυτή ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν την ασφάλεια των ομολόγων, του γιεν και του δολαρίου.
  • Οι επιστήμονες είπαν ότι η παραλλαγή, που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Οι βρετανικές αρχές πιστεύουν ότι είναι η πιο σημαντική παραλλαγή μέχρι σήμερα
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow Jones στις 7:00 δική μας ώρα υποχώρησαν κατά -1,24%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των FTSE 100 και Euro STOXX 50 υποχώρησαν περίπου -1,4%.
  • Οι κινήσεις των ομολόγων ήταν επίσης απότομες μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών και οι αποδόσεις ψαλίδισαν γρήγορα ορισμένα από τα κέρδη της εβδομάδας. Οι αποδόσεις 10 ετών ΗΠΑ αναφοράς, μειώθηκαν σχεδόν 6 μονάδες βάσης στο 1,5841%.
  • Στην Αθήνα χθες για την βελτίωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς με χαμηλό τζίρο, και σχετικά μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,97 μονάδες, με μεταβολή +1,06% ή 9,39 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 37,211 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 3,746.  

Στις αγορές οι επαγγελματίες απέναντι από ειδήσεις που μπορεί να έχουν καταλυτικό χαρακτήρα εφαρμόζουν ένα κανόνα που είναι γνωστός από διαφορετικού τύπου δραστηριότητες. «Πυροβολείς πρώτα και κάνεις ερωτήσεις αργότερα όταν βγαίνουν τέτοιου είδους ειδήσεις». Λίγα είναι γνωστά για τη νέα παραλλαγή. Ωστόσο, οι επιστήμονες δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι το στέλεχος αυτό φέρει ένα «πολύ ασυνήθιστο αστερισμό» μεταλλάξεων, και είναι ανησυχητικό γιατί θα μπορούσαν να το βοηθήσουν να αποφύγει την εκ του εμβολίου ανοσία του σώματος και να το καταστήσουν πιο μεταδοτικό.

Η καθοδική αλυσίδα είχε στην εξέλιξή της σαν ειδικό χαρακτηριστικό ένα καθοδικό χάσμα που θα παίξει ρόλο στην πορεία των ΓΔ και FTSE25 σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση. Σε αυτή καταφεύγουν οι επαγγελματίες διαχειριστές καθώς τα εταιρικά αποτελέσματα μπορεί να λαμβάνονται υπόψη αλλά, εκτός του Τραπεζικού κλάδου, οι υπόλοιπες εταιρίες δεν μπορούν να επιδράσουν στο σύνολο των μετοχών του ταμπλό. Ακόμα και στο πλήθος των εταιριών του κλάδου τους η επίδραση είναι περιορισμένη. Οι θεσμικοί με απόντες τους συναδέλφους τους από τις ΗΠΑ με δεδομένη την πρόσφατη τοποθέτηση κεφαλαίων στις ΑΜΚ θέλησαν να υπερασπιστούν τις επενδύσεις τους. Λειτούργησαν χθες έτσι ώστε να υπάρξει μια αποκατάσταση μέρους της ζημίας που προκάλεσε η καθοδική αλυσίδα των τεσσάρων συνεδριάσεων ως την Τετάρτη.

ΟΙ εγχώριοι αναλυτές την κατηφόρα απέδωσαν σε μεγάλο ποσοστό την επιστροφή της ανησυχίας για την πανδημία και την έξαρσή της στη χώρα. Ο Νικόλας Πετράκης  της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ σημείωσε μεταξύ άλλων: “Αφορμή διόρθωσης αποτέλεσε το τέταρτο κύμα της πανδημίας, κάτι που οι Αγορές αγνοούσαν εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η δυνητική επιβολή νέων μέτρων περιορισμού σε Ευρωπαϊκές Χώρες, λειτουργεί ανασταλτικά για τα Διεθνή Χρηματιστήρια, μετά από το ανοδικό ράλι των τελευταίων εβδομάδων. Οι Ξένες Αγορές βέβαια έχουν “λίπος να κάψουν”, με την Ελληνική Αγορά να μην έχει ακολουθήσει την πρόσφατη ανοδική κίνηση. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: “Η επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης, οδηγεί σε κλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων σε περισσότερες Ευρωπαϊκές Χώρες προκαλώντας ‘αναταράξεις’ στις Αγορές, καθώς η προοπτική επανόδου σε συνθήκες ανάπτυξης τίθεται υπό αμφιβολία. Αν δεν υπάρξει πειστική αντίδραση του ΓΔ, διαμορφώνονται προϋποθέσεις για συνέχιση της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με τις 880 μονάδες να συνιστούν το πλησιέστερο όριο στήριξης”.

Σήμερα λοιπόν που η ανησυχία για την πιθανή εξάπλωση ενός νέου στελέχους του COVID-19 παίρνει παγκόσμια διάσταση η εκτίμησή της στήλης είναι πως η στήριξη στις 870 μονάδες για τον ΓΔ αλλά και η επόμενη και πιο ισχυρή πιθανά να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη χάραξη επενδυτικής στρατηγικής. 

Οι περισσότεροι αναλυτές στην πρόβλεψη για την τάση στη συνέχεια αναφέρονται στην στάση των θεσμικών έναντι των Τραπεζών. Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ επισήμαναν: “O Τραπεζικός κλάδος έχει κάνει την σημαντική διαφορά σε FTSE25 και ΓΔ. Πλέον και οι 3 δείκτες είναι σε ‘short’ κατάσταση, με τα πτωτικά ‘χάσματα’ της προχθεσινής συνεδρίασης να είναι κλειδιά. Η Αγορά μας είναι γνωστό για το πόσο ρηχή είναι. Από την άλλη, αν κάποιος σκεφτεί ότι έχουν εισέλθει σημαντικά κεφάλαια σε πολύ κοντινές τιμές σε Τράπεζες και ΔΕΗ, είναι λογικό να υπάρξει και υποστήριξη της επένδυσής τους. Η Αγορά είναι δεδομένο ότι ψάχνει τον λόγο και τον χρόνο για να αλλάξει ένα μεσοπρόθεσμο επίπεδο, χωρίς ακόμα να τα έχει καταφέρει. Χρονικά διανύει, αισίως, τον όγδοο μήνα συσσώρευσης, σταματώντας στα προ πανδημίας επίπεδα”.

 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς