ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: Ασθμαίνοντες ρυθμοί συναλλαγών

Παρασκευή, 26 Νοε 2021 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Μωρέ καλό είναι που κινήθηκε ανοδικά από την προ-συνεδρίαση, μουρμούριζε ο φίλος και χρηματιστηριακός παράγοντας κατά τις 11:00 χθες, αλλά δεν είναι ρυθμοί συναλλαγών αυτοί για μια αγορά που έχει μπροστά της ένα ράλι Χριστουγέννων. Η δική μας άποψη είναι πως ορισμένοι θεσμικοί δεν επιθυμούν να ανοίξει ο δρόμος για τιμές κάτω των 850 μονάδων, ένα σενάριο που τεχνικά θα εμφανιζόταν με μεγάλες πιθανότητες επαλήθευσης αν συνεχιζόταν η πτωτική αλυσίδα. Ωστόσο, για να μην περάσει ο 25άρης κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών, χρειαζόταν η απομάκρυνσή του από τις 2.120 μονάδες επειγόντως. Υπήρξαν εξ αυτού επαγγελματίες διαχειριστές που θα πρόβαλλαν αντίσταση στην τάση για ρευστοποιήσεις. Ζητούσαν μετοχές άμεσα από τουλάχιστον 20 blue chip και 63 μετοχές από το σύνολο στο ταμπλό με 16 πτωτικές. 

* Ο τζίρος ασθμαίνοντας είχε ξεπεράσει τα 6 εκατ. στις 11:20 και έπιασε τα 6,5 στην πρώτη ώρα! Ενώ οι επενδυτές είχαν ήδη υπόψη τους τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών FTSE/XA. Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εισέρχεται η ΚΟΥΕΣ και διαγράφεται η ΕΧΑΕ. Στον δείκτη FTSE Mid Cap, εισέρχονται οι μετοχές των ΕΝΤΕΡ, ΕΠΣΙΛ και ΕΧΑΕ, ενώ διαγράφονται αυτές των ΕΛΤΟΝ, ΟΛΘ και ΚΟΥΕΣ. Οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021. Η άρνηση του επενδυτικού κοινού να ανεβάσει ρυθμούς συναλλαγών ήταν έμμεση αποτύπωση των επιφυλάξεων που προκαλεί η εικόνα των δεδομένων από τη μάχη στο υγειονομικό πεδίο. Γιατί η εικόνα των συναλλαγών με τη χρήση δύο τριών εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης ήταν θολά ανοδική από τις 10:37 και έγινε ξεκάθαρα ανοδική από τις 11:40 και μετά. Αναφερόμαστε στη χωρίς καμία παραβίαση πορεία του μέσου όρου εντός ανοδικού καναλιού με βάση τα τοπικά υψηλά.    

* Με τη συμπλήρωση πέντε ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος είχε πιάσει τα 23 εκατ. ευρώ με 2 εκατ. αξία πακέτων και κατά συνέπεια ο μέσος τζίρος ανά ώρα ήταν κατώτερος των 6,5 εκατ. της πρώτης ώρας και ο Γ.Δ., με κέρδη της τάξης του 0,8%, πλησίαζε τις 897 μονάδες. Πληροφοριακά, τα κέρδη της αθηναϊκής αγοράς ήταν πολλαπλάσια της μεταβολής (+0,22%) του πανευρωπαϊκού EuroStoxx 600 στις 15:30. Τότε απώλειες από τα blue chip ανάμεσα στο -0,14% και -0,27% είχαν ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ και TITC. Τα υπόλοιπα εμφάνιζαν κέρδη, με μεγαλύτερα αυτά για ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ, ΕΤΕ με άνοδο από 1,9% ως 2,45%. Τα εταιρικά αποτελέσματα και η ανατροπή της απειλής από την επιδείνωση της στατιστικής εικόνας υπερίσχυσαν του αρνητισμού, λόγω ανεπιτυχούς αντιμετώπισης του τέταρτου κύματος του Covid. 

* Η αρνητική προδιάθεση προέρχεται από τη βύθιση της χώρας με βάση την αξιολόγηση του Bloomberg Covid Resilience Ranking, που αναδεικνύει τα χειρότερα και τα καλύτερα μέρη που μπορεί κάποιος να βρεθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από τις ευρωπαϊκές χώρες είμαστε ψηλότερα μόνο από την Πολωνία και την Τσεχία, ενώ μας ξεπέρασε ακόμα και το Βέλγιο. Η κατάληξη στο ανώτερο μέρας στις 17:00 ήταν στα θετικά της ημέρας. Ενώ από την πτώση του τζίρου στα 37,2 εκατ. ευρώ τη Μέρα των Ευχαριστιών, τη μόνη μέρα που οι διαχειριστές στις ΗΠΑ το έχουν… σε κακό να κάνουν business, γίνεται σαφές το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή στις συναλλαγές των θεσμικών του δολαρίου. Καλό Σαββατοκύριακο.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Πολλοί συνάνθρωποι, κύρια εκείνοι που διαθέτουν οργάνωση στη λογική τους, απορούν με την επιτυχία που έχουν στον πληθυσμό όλων των χωρών οι στρεβλωμένες απόψεις και θεωρίες γύρω από κρισιμότατα για το σύνολο ζητήματα. Εντοπίζουν με τρόμο την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και υποψιάζονται πως μεγάλωσε ο αριθμός των ανθρώπων που «τα ξέρουν όλα». Καθώς αποδείχθηκε ότι το γκουγκλάρισμα μετατρέπεται εύκολα σε υπερ-διεγέρτη της εγωπάθειας. Αλλά αυτά δεν απαντούν στο φαινόμενο ακόμα και πτυχιούχοι πανεπιστημίων να βρίσκονται ανάμεσα στους αρνητές της ζοφερής πραγματικότητας. Γιατί δεν έχει σημασία το πλήθος των γνώσεων ή των πληροφοριών, αλλά η αρχιτεκτονική της σκέψης κάθε ατόμου. Εκεί έχασε το παιχνίδι η Παιδεία. Το μυαλό πολλών πλέον μοιάζει με γήπεδο όπου βρίσκονται σκόρπια βιβλία και σημειώσεις, αλλά για να βρεθούν τα κατάλληλα χρειάζεται τύχη ή ψάξιμο ημερών. Οι αυτοδίδακτοι ή οι επιστήμονες που το μυαλό τους μοιάζει με τακτοποιημένη βιβλιοθήκη ξεχωρίζουν. Αυτό το χύμα στο κύμα φταίει για πολλά.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς