ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Χ.Α.: Σε επιφυλακή οι επενδυτές εν μέσω επιδείνωσης της τεχνικής εικόνας

Πέμπτη, 25 Νοε 2021 08:28 UPD: 08:29
Eurokinissi / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΧΡΗΜΑΤΗΣΤΗΡΙΟ (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected] 

Σε παγκόσμια κλίμακα προβληματίζει η ισχύς του δολαρίου καθώς λειτουργεί εις βάρος της γοητείας των μετοχών των αναδυόμενων αγορών. 

Το δολάριο διαπραγματεύεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος αγοράζοντας 115,3 γιεν και στο ανώτερο επίπεδο σε βάθος σχεδόν 18 μήνες έναντι του ευρώ που σήμερα το πρωί στις 06:00 αγόραζε 1,1206 δολάρια.

Υποστηρίζοντας το δολάριο, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δήλωσαν ανοιχτοί στην επιτάχυνση της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων της κεντρικής τράπεζας εάν διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός πληθωρισμού και πως θα κινηθούν πιο γρήγορα για να αυξήσουν τα επιτόκια, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνάντηση της FOMC  του Νοεμβρίου.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για διάφορους λόγους η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις είχε επιστρέψει και καθόταν δίπλα από την ανησυχία για την πανδημία. Εκτοπίζοντας μια αρχικά θετική είδηση, για την ύπαρξη πρότασης για την διακυβέρνηση της Γερμανίας από τρία κόμματα που για πρώτη φορά θα συνεργαζόντουσαν για το σχηματισμό κυβέρνησης, δυο μήνες μετά τις εκλογές. Ο  Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στη Γερμανία τον Νοέμβριο υποχώρησε στις 96,5 μονάδες, χάνοντας 1,2 μονάδες σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο Δείκτης Τρέχουσας Αποτίμησης κινήθηκε επίσης καθοδικά, ενώ ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών διολίσθησε στις 94,2 μονάδες από 97,7 έναν μήνα πριν.

Εδώ,  στις 12:00 μας είχε πιάσει το παράπονο, γιατί η Αθήνα έγραφε απώλειες με τα περισσότερα blue chip ανοδικά ή το πολύ ίσια έναντι των καθοδικών, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν θετικές μεταβολές. Μετά ωστόσο διαπιστώθηκε το πέρασμα και των ευρωπαϊκών σε αρνητικό πεδίο με την δική μας αγορά σε πτώση που την προκαλούσαν οι απώλειες πάνω από -1% στις ΕΥΡΩΒ ΕΛΠΕ ΤΕΝΕΡΓ ΜΥΤΙΛ. Ενώ με άνοδο πάνω από +0,5% είχαμε στο ταμπλό τότε, τις ΣΑΡ ΕΛΧΑ ΜΠΕΛΑ. Στις 14:30, είχαμε δυναμική που είχε φέρει με ένα τρίτο πτωτικό σκαλοπάτι (το βαθύτερο ως εκείνη την ώρα) κατώτερο από τις 13:05 στις 888,08 μονάδες και με τζίρο 26,6 εκατ.

Η τετράδα των καθοδικών κλεισιμάτων έφερε μετά το δεύτερο προς το τρίτο ένα σημαντικό πτωτικό χάσμα και η χθεσινή τέταρτη  καθοδική οδήγησε τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 2133,09 μονάδες ενώ η συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων ανέβασε τον απλό ΚΜΟ200 στις 2119,60 μονάδες με τον εκθετικό στις 2089,67. Θα είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη το πέρασμα του FTSE25 κάτω από τον ΚΜΟ200 ημερών. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance σε χθεσινό σχόλιό του υπογράμμισε τη συμπεριφορά των μετοχών των ΔΕΗ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ σημειώνοντας πως η ΔΕΗ μετά το πακέτο έδωσε διόρθωση δοκιμάζοντας την πρώτη σημαντική στήριξη των 9,70 ευρώ αν ξεπεραστεί πτωτικά θα φέρει τιμές κοντά στα 9,32 ευρώ ενώ πλέον τα 10,30 είναι αντίσταση. Για τις άλλες δύο ανέφερε πως συνεχίζουν να χωνεύουν την ΑΜΚ χωρίς να έχουν δώσει ακόμα λύση στη συσσώρευση. 

Στο σχόλιο της Ν στις 15 Νοεμβρίου ειδοποιήσαμε:  Αλυσίδα με 4 καθοδικές είναι στατιστικό φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της εγγραφής της κορυφής έτους. Υπάρχουν λοιπόν ενδείξεις, πως η συμπεριφορά των θεσμικών είναι ανάλογη αυτής που επιλέγουν, όταν θεωρούν πως η αγορά είχε μια τοπική κορύφωση. Αν ισχύει αυτό, τότε στήριξη στη διόρθωση που ξεκίνησε υπάρχει στη ζώνη 898 - 903 μονάδων, με αμέσως επόμενη επίπεδα τιμών γύρω από τις 880 μονάδες. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και η ισχυρή στήριξη στις 854 μονάδες. Δεν θεωρούμε ωστόσο πιθανό να κρίνουν οι ισχυροί θεσμικοί απαραίτητο, να πάρει φόρα η αγορά από τόσο χαμηλά για να γράψει νέα υψηλά έτους.

Με χαμηλό χθες στις 888 μονάδες οι θεσμικοί έδειξαν πρόθυμοι να δοκιμάσουν την αντοχή της στήριξης στις 880. Χωρίς ξεκάθαρες αιτίες για την άτακτη υποχώρηση, αφού γίνεται με πτωτικά χάσματα, η στατιστική γίνεται η μόνη αξιόπιστη βάση για τις συναλλαγές. Οι βασικοί κανόνες της λοιπόν ειδοποιούν για την προσέγγιση στις 880 και καθιστούν σαφές πως οι 912 έγιναν σκληρή οροφή. Ζητούνται ανακλαστικά σε πλήρη επαγρύπνηση. 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς