ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: Τι δείχνει η νέα πτωτική αλυσίδα

Πέμπτη, 25 Νοε 2021 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Μέχρι τις 12:00 χθες μας είχε πιάσει το παράπονο, γιατί η Αθήνα έγραφε απώλειες με τα περισσότερα blue chips ανοδικά ή το πολύ ίσια έναντι των καθοδικών, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν θετικές μεταβολές. Μετά, ωστόσο, διαπιστώθηκε το πέρασμα και των ευρωπαϊκών δεικτών σε αρνητικό πεδίο, με τη δική μας αγορά σε πτώση που την προκαλούσαν οι απώλειες πάνω από 1% στις ΕΥΡΩΒ, ΕΛΠΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΜΥΤΙΛ. Ενώ με άνοδο πάνω από 0,5% είχαμε στο ταμπλό τότε τις ΣΑΡ, ΕΛΧΑ και ΜΠΕΛΑ. Ο Γ.Δ. ήταν στις 891,9 μονάδες, το ρολόι έδειχνε 12:20 και ο τζίρος ήταν 14,8 εκατ. ευρώ. Αντί της ξεκάθαρης πτώσης με διαρκή αναζήτηση πυθμένα, η αγορά καθόριζε μια αποκλιμάκωση της τιμής του μέσου όρου με μικρά πτωτικά βήματα και ενδιάμεσα πλάγια κίνηση με ισορροπία προσφοράς ζήτησης σε αρνητικό διαρκώς πεδίο.

*Το βέβαιο ήταν πως για διάφορους λόγους η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις είχε επιστρέψει και καθόταν δίπλα από την ανησυχία για την πανδημία. Εκτοπίζοντας μια αρχικά θετική είδηση, αυτήν περί ύπαρξης πρότασης για τη διακυβέρνηση της Γερμανίας από τρία κόμματα που θα συνεργάζονταν για πρώτη φορά για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δύο μήνες μετά τις φετινές εκλογές. Εδώ πάλι, στις 14:30, είχαμε δυναμική που με ένα τρίτο πτωτικό σκαλοπάτι (το βαθύτερο ως εκείνη την ώρα) είχε φέρει κατώτερο ημέρας από τις 13:05 στις 888,08 μονάδες και με τζίρο 26,6 εκατ. ευρώ. Ύστερα από αντίδραση με διάρκεια 20 λεπτών ο Γ.Δ. είχε επιστρέψει στις 890,40 μονάδες με απώλειες 0,5%, ενώ δεν υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στην ομάδα των ανοδικών ή των καθοδικών blue chips. Οι συναλλαγές αποτύπωναν μια διαρκή αναζήτηση ισορροπιών, ώστε να μην υπάρξει μια βίαιη αλλαγή στην εικόνα της αγοράς που θα τροφοδοτούσε με πανικό τις επενδυτικές αποφάσεις. Σε αυτό συνέβαλαν και οι εντυπώσεις που διαμόρφωσαν όσες εταιρείες ανακοίνωναν εταιρικά αποτελέσματα.

* Τα σχόλια των εγχώριων παραγόντων περιέκλειαν την αναγνώριση της βελτίωσης στην κερδοφορία των ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ και ΜΟΗ, ενώ καλά -αν και αναμενόμενα- χαρακτήρισαν τα αποτελέσματα της ΦΡΛΚ. Τεχνικά, η τρέχουσα αλυσίδα των τεσσάρων καθοδικών συνεδριάσεων ανέτρεψε τη βελτιωμένη εικόνα που προκάλεσαν οι συνεδριάσεις από τις 14 Οκτωβρίου και μετά. Στο σχόλιο της «Ν» στις 15 Νοεμβρίου ειδοποιήσαμε: Αλυσίδα με τέσσερις καθοδικές είναι στατιστικό φαινόμενο που είχε να εμφανιστεί από την εποχή της εγγραφής της κορυφής έτους. Υπάρχουν, λοιπόν, ενδείξεις πως η συμπεριφορά των θεσμικών είναι ανάλογη αυτής που επιλέγουν όταν θεωρούν πως η αγορά είχε μια τοπική κορύφωση. Αν ισχύει αυτό, τότε στήριξη στη διόρθωση που ξεκίνησε υπάρχει στη ζώνη 898-903 μονάδων, με αμέσως επόμενη επίπεδα τιμών γύρω από τις 880 μονάδες. Φυσικά, υπάρχει πάντοτε και η ισχυρή στήριξη στις 854 μονάδες. Δεν θεωρούμε πιθανό, ωστόσο, να κρίνουν οι ισχυροί θεσμικοί απαραίτητο να πάρει φόρα η αγορά από τόσο χαμηλά για να γράψει νέα υψηλά έτους.

* Με χαμηλό χθες στις 888 μονάδες, οι θεσμικοί έδειξαν πρόθυμοι να δοκιμάσουν την αντοχή της στήριξης στις 880. Χωρίς ξεκάθαρες αιτίες για την άτακτη υποχώρηση, αφού γίνεται με πτωτικά χάσματα, η στατιστική γίνεται η μοναδική αξιόπιστη βάση για τις συναλλαγές. Οι βασικοί κανόνες της, λοιπόν, ειδοποιούν για την προσέγγιση στις 880 και καθιστούν σαφές πως οι 912 έγιναν σκληρή οροφή. Ζητούνται ανακλαστικά σε πλήρη επαγρύπνηση.  

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Ένας αναγνωρισμένος από την αγορά και τους ειδήμονες μάνατζερ που κέρδισε τον σεβασμό των οικονομικών συντακτών, καθώς η ανάπτυξη της εταιρείας του δεν στηρίχθηκε ποτέ σε σχέσεις με το Δημόσιο, παρά μόνο με την πελατεία της. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, κατά τη χθεσινή ομιλία του στο CEO Initiative Forum, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η ανάπτυξη θα έρθει. Αυτό δεν είναι πρόβλημα. Εκείνο που με ανησυχεί, όμως, είναι πως για ακόμη μια φορά δεν δίνουμε λύση στα χρόνια προβλήματα και τις ενδογενείς αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Λόγω της πανδημίας επαναλαμβάνουμε τις κακές συνήθειες του παρελθόντος». Έχουμε μάθει να ζητάμε τα πάντα από το κράτος, συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε ανησυχία για τους χαμηλούς ρυθμούς με τους οποίους αλλάζει η ελληνική οικονομία έναντι των ρυθμών που καταγράφουν οικονομίες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Οι άνθρωποι χωρίς πολιτικές «υποχρεώσεις» που διαθέτουν επιχειρηματική εμπειρία αξίζει να «ακούγονται» με προσοχή. Ερμηνεύουν αντικειμενικότερα τα μηνύματα από… το μέλλον.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς