Λιβύη: Τα «εγκλήματα πολέμου» έκοψαν τον υιό Καντάφι από την κάθοδο στις εκλογές

Τετάρτη, 24 Νοε 2021 21:33 UPD: 25/11/2021 00:03
Reuters / Stringer .

Η εκλογική επιτροπή της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο γιος του πρώην δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο Καντάφι ήταν ο ένας από τους 25 υποψηφίους που απέρριψε η επιτροπή με αυτήν την αρχική απόφαση, η οποία ωστόσο επιδέχεται έφεσης, που θα κριθεί τελικά από τα δικαστήρια. Συνολικά, υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου δήλωσαν 98 πρόσωπα.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας της Τρίπολης προέτρεψε την επιτροπή να αποκλείσει τον Καντάφι, επειδή έχει καταδικαστεί ερήμην για εγκλήματα πολέμου το 2015, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην καταστολή της εξέγερσης του 2011, όταν ανατράπηκε και σκοτώθηκε ο πατέρας του. Ο Σαΐφ αλ Ισλάμ καταζητείται επίσης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ορισμένοι από τους άλλους υποψηφίους, που δεν απορρίφθηκαν από την επιτροπή, έχουν επίσης κατηγορηθεί από τους πολιτικούς αντιπάλους τους για πιθανές παραβάσεις του εκλογικού νόμου. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά είχε δεσμευτεί να μην θέσει υποψηφιότητα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις αρχές του έτους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Επίσης, δεν παραιτήθηκε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, όπως ορίζει ο αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος.

Όσον αφορά τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, λέγεται ότι έχει αμερικανική υπηκοότητα και θα πρέπει να αποκλειστεί από τις εκλογές. Πολλοί στη δυτική Λιβύη τον κατηγορούν επίσης για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάληψης της Τρίπολης, το 2019-20.

Ο Χάφταρ αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου και δηλώνει ότι δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ. Ο Ντμπεϊμπά χαρακτηρίζει «προβληματικό» τον εκλογικό νόμο που ενέκρινε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος είναι επίσης υποψήφιος στις εκλογές. Οι υποψηφιότητες και των τριών, όπως και του ισχυρού, πρώην υπουργού Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, εγκρίθηκαν από την επιτροπή.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

TAGS

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς