Γερμανία- Νέα κυβέρνηση: Συμφωνία των «τριών» από τον κατώτατο μισθό μέχρι την κάνναβη

Πώς μοιράζονται τα Υπουργεία
Τετάρτη, 24 Νοε 2021 20:43 UPD: 25/11/2021 00:16
REUTERS / MICHELE TANTUSSI

Στις πρώτες τους συμφωνίες κατέληξαν οι συνεταίροι της νέας κυβέρνησης στην Γερμανία υπό τον Όλαφ Σολτς, την ώρα που  πολλοί αναλυτές συμφωνούν πως η Γερμανία σε γενικές γραμμές θα βαδίσει στον δρόμο που χάραξε η Άνγκελα Μέρκελ.

 Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες,  σε μία κοινή διακήρυξη, ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου τα σημεία στα οποία συμφώνησαν. 

 Μεταξύ άλλων αναφέρονται: 

  • Μέχρι το 2030 το 80% της ηλεκτρικής κατανάλωσης στη Γερμανία θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Μέχρι στιγμής ο στόχος ήταν το 65% μέχρι το 2030.
  • Το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθεί στα 12ευρώ /ανα ώρα. Μετά την προσαρμογή, μια ανεξάρτητη επιτροπή θα εξετάσει περαιτέρω προσαρμογές. 
  • Μέτρα ελάφρυνσης για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Την 1η Ιανουαρίου 2023 θα καταργηθεί η εισφορά   για την «πράσινη ενέργεια» στους λογαριασμού
  • εΟ φόρος διοξειδίου του άνθρακα στα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το φυσικό αέριο, δεν θα αυξηθεί.
  • Ελεγχόμενη διανομή κάνναβης σε ενήλικες μέσω ειδικά αδειοδοτημένων καταστημάτων.  
  • Το πλαφόν στα ενοίκια θα συνεχιστεί και θα γίνει πιο αυστηρό. 
  • Ο νόμος για τους τρανσέξουαλ θα καταργηθεί. Θα αντικατασταθεί από νόμο περί αυτοδιάθεσης
  • Ο όρος «φυλή» θα διαγραφεί από το Σύνταγμα.  
  • Περισσότεροι πρόσφυγες θα μπορούν να φέρνουν συγγενείς τους στη Γερμανία, με τη διευκόλυνση της επανένωση των οικογενειών.

Πώς μοιράζονται τα υπουργεία

Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνει 6 υπουργεία  - Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene)  πέντε, και το   κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP)  τέσσερα  

Αναλυτικότερα:

Σοσιαλδημοκράτες: Καγκελαρία, Εσωτερικών, Άμυνας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Οικονομικής Συνεργασίας, Υγείας και το νεοσύστατο υπουργείο Δημοσίων Έργων και Στέγασης.

Πράσινοι:  Κλίματος και Οικονομίας, Εξωτερικών, Οικογένειας-Ηλικιωμένων-Γυναικών-Νεολαίας, Περιβάλλοντος-Πυρηνικής Ασφάλειας-Προστασίας του Καταναλωτή όπως και Τροφίμων και Γεωργίας.

Φιλελεύθεροια: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Έρευνας όπως και Μεταφορών που συμπεριλαμβάνει τα ζητήματα της ψηφιοποίησης.  

Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθούν από τα αρμόδια όργανα των τριών κομμάτων. SPD και FDP προγραμματίζουν συνέδρια για αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι Πράσινοι θα διεξαγάγουν κομματικό δημοψήφισμα. Στόχος είναι να εκλεγεί ο Όλαφ Σολτς καγκελάριος ως το τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Δεκέμβρη.

ΥΠΕΞ και ΥΠΟΙΚ

Έτσι ο συντηρητικός Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών, αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών γεγονός  που θα μπορούσε να  γίνει τροχοπέδη στις φιλοδοξίες της νέας κυβέρνησης για αλλαγή, ειδικά εκείνων που προέρχονταν από τους Πράσινους, οι οποίοι είχαν κάνει εκστρατεία για την επανάσταση στην οικονομία ώστε να  αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρόκειται για έναν πολιτικό που δίνει μεγάλο βάρος στην τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόσο στη Γερμανία όσο και στη ΕΕ.   Όπως ενδεικτικά δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο κ. Λίντνερ, η Γερμανία θα παραμείνει «συνήγορος υγιών δημοσιονομικών». Τα τρία κόμματα συμφώνησαν να τηρείται από το 2023 ξανά το συνταγματικά κατοχυρωμένο «φρένο χρέους», που επιβάλλει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.   

 Όμως οι Πράσινοι δεν μένουν με άδεια χέρια. Οι συναρχηγοί του κόμματος, Αναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ εξασφάλισαν δύο ισχυρές θέσεις. με την μεν πρώτη να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και τον δεύτερο να διευθύνει ένα νέο υπερυπουργείο που θα συνδυάζει την οικονομία και το κλίμα.

1 δισ. ευρώ στους υγειονομικούς

 «Αποφασιστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας» ανακοίνωσε ο Όλαφ Σολτς που παράλληκα έκανε γνωστό ότι τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει να διατεθεί και νέο μπόνους στους υγειονομικούς ύψους 1 δισ. ευρώ

Επίσης είπε ότι θα δημιουργηθει  ομάδας μόνιμου ομοσπονδιακού προσωπικού, η οποία θα εγκατασταθεί στην καγκελαρία και θα καταγράφει καθημερινά την κατάσταση στη χώρα.

 «Τα τρία κόμματα είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και σε άτομα υψηλού κινδύνου. Σε εγκαταστάσεις στις οποίες μένουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, θα πρέπει ο εμβολιασμός να είναι υποχρεωτικός» επεσήμανε ο νέος Γερμανός καγκελάριος

 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς