ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Ευρωζώνη: Ξεπέρασε τις προσδοκίες η επιχειρηματική δραστηριότητα

Τρίτη, 23 Νοε 2021 12:37 UPD: 12:38
REUTERS / Kai Pfaffenbach

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να κινείται καλύτερα από τις προσδοκίες, με την ανάπτυξη του κλάδου των υπηρεσιών να επιταχύνονται παρά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη αυξήθηκε απροσδόκητα τον Νοέμβριο σε υψηλό διμήνου, στις 55,8 μονάδες (από 54,2 τον προηγούμενο μήνα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit που συλλέχθηκαν μεταξύ 12 και 19 Νοεμβρίου, ο δείκτης είναι πάνω από το όριο των 50 που υποδηλώνει ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων ανέφεραν ανάπτυξη.

Είναι επίσης πάνω από την πρόβλεψη του Reuters για πτώση στις 53,2 μονάδες.

Ωστόσο, αναλυτές φροντίζουν να βάζουν στην εξίσωση επίσης το κόστος και τις μέσες τιμές πώλησης που χρεώνονται για αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. Οι ελλείψεις θεωρήθηκαν για άλλη μια φορά ως ο κύριος μοχλός των υψηλότερων τιμών για πολλά αγαθά και υπηρεσίες, παράλληλα με το υψηλότερο κόστος αποστολής, την αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις αυξήσεις στο κόστος προσωπικού.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε επίσης τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο σχεδόν δεκαετιών, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να μετακυλίσουν τα υψηλότερα κόστη στους πελάτες, κυρίως στη Γερμανία.

Η απροσδόκητα ισχυρότερη επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο «δεν ήταν πιθανό να αποτρέψει την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο» καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνϊού φαίνεται ότι θα προκαλέσουν νέες αναταραχές στην οικονομία τον Δεκέμβριο, σημείωσε ο οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Γουίλιαμσον.

naftemporiki.gr


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς