ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Ποιος ήταν ο επόμενος στη «λίστα απολύσεων» του Ερντογάν;

Πέμπτη, 14 Οκτ 2021 08:07 UPD: 08:18
REUTERS / MURAD SEZER

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει απολύσει τρεις κεντρικούς τραπεζίτες τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, καθώς δεν ταίριαζαν με την οικονομική πολιτική του και την ανορθόδοξη θεωρία του που θέλει τα υψηλά επιτόκια να πυροδοτούν πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το Reuters, σκέφτεται να «καρατομήσει» και τον εν ενεργεία διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτσίογλου.

Πριν φτάσει εκεί, ωστόσο, αποφάσισε να κάνει αλλαγές στην επιτροπή καθορισμού επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Έτσι, με μεταμεσονύκτιο διάταγμα, μετά τη συνάντησή του με τον Καβτσίογλου το βράδυ της Τετάρτης, απομάκρυνε τρία μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με το διάταγμα, απομακρύνθηκαν οι υποδιοικητές Σεμίχ Τουμέν (Semih Tumen) και Ουγκούρ Ναμίκ Κουτσούκ (Ugur Namik Kucuk), μαζί με το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Αμπντουλάχ Γιαβας (Abdullah Yavas).

Παράλληλα, ο Ερντογάν διόρισε τον Τάχα Τσακμάκ (Taha Cakmak) ως αναπληρωτή διοικητή και τον Γιουσούφ Τούνα (Yusuf Tuna) ως μέλος της Επιτροπής.

Οι αλλαγές στη σύνθεση της κεντρικής τράπεζας ήρθαν, όπως προαναφέρθηκε, μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Καβτσίογλου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο άνδρες συζήτησαν τις αλλαγές στην επιτροπή, όπως ανέφεραν νωρίτερα πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με πηγές, ο Κουτσούκ ήταν το μόνο μέλος της επιτροπής που ψήφισε κατά της μείωσης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα. Ο Γιαβας δεν ψήφισε επειδή είχε προσβληθεί από Covid-19 στις ΗΠΑ, όπου ζει.

Οι αλλαγές απαλλάσσουν την επιτροπή από τα μέλη που διαφωνούσαν με τον Ερντογάν και τις εκκλήσεις του για μείωση των επιτοκίων.

Η συνάντηση του Καβτσίογλου με τον Ερντογάν ήρθε μετά την υποχώρηση της λίρας σε ιστορικό χαμηλό νωρίτερα την Τετάρτη, αυξάνοντας τις απώλειές της σε σχεδόν 5% έναντι του δολαρίου από τότε που ο διοικητής προχώρησε στην αιφνιδιαστική μείωση του επιτοκίου στις 23 Σεπτεμβρίου.

naftemporiki.gr

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς