ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

«Ανθεί» η ενεργειακή κρίση στη Βρετανία- Κατέρρευσαν δύο ακόμη πάροχοι

Πέμπτη, 14 Οκτ 2021 07:29 UPD: 09:05
REUTERS / Neil Hall

Με νέες καταρρεύσεις παρόχων ενέργειας συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην τελευταία κλιμάκωση της κρίσης, σταμάτησαν την Τετάρτη τις συναλλαγές τους στο σύστημα εμπορίας δύο πάροχοι ενέργειας με περίπου 250.000 πελάτες. Πρόκειται για τους παρόχους Pure Planet και Colorado Energy που υποστηρίζονται από την BP Plc.

Έτσι ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός νοικοκυριών που αναγκάστηκαν να αλλάξουν προμηθευτή από τις αρχές Αυγούστου σε σχεδόν 2 εκατομμύρια.

Από τις αρχές Αυγούστου, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποσυρθεί 12 επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Οι πελάτες των δύο παρόχων θα μεταφερθούν σε νέες εταιρείες, όπως προβλέπει ο μηχανισμός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι πελάτες ανακατανέμονται αυτόματα, με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας Ofgem να επιλέγει άλλη εταιρεία για την παροχή ενέργειας.

Η εύρεση αντικαταστάτριας εταιρείας γίνεται όμως πιο δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους παρόχους έχουν ήδη αποκτήσει επιπλέον πελάτες ενώ βρίσκονται σε οριακό σημείο προσπαθώντας να αντεπεξέλθουν όσο μπορούν χωρίς οικονομική βοήθεια από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει λειτουργήσει. Αλλά εάν αποτύχει ένας μεγάλος πάροχος, τότε η ρυθμιστική αρχή θα ορίσει έναν ειδικό διαχειριστή για να περιορίσει τον κίνδυνο χάους στην αγορά που δημιουργείται από την προσπάθεια γρήγορης μεταφοράς μεγάλου αριθμού πελατών σε άλλον προμηθευτή.

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει τετραπλασιαστεί φέτος. Πολλοί μικροί πάροχοι ενέργειας πρέπει να αγοράσουν ακριβό αέριο και ρεύμα στην αγορά. Ταυτόχρονα, δεν μπορούν να μεταβιβάσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πρόσθετου κόστους στους πελάτες τους λόγω σταθερών συμβάσεων και κρατικού ανώτατου ορίου τιμών για ορισμένα τιμολόγια.

Η άνευ προηγουμένου αστάθεια στις αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα αύξησε την πίεση που ήδη ασκείται στους παρόχους καθώς η αύξηση των τιμών τους ωθεί σε οριακό σημείο.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάζι Κβάρτενγκ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι και άλλοι πάροχοι πιθανότατα δεν θα τα καταφέρουν. Οι τελευταίες χρεοκοπίες δείχνουν ότι η κρίση χειροτερεύει.

naftemporiki.gr με πληροροφορίες από Bloomberg

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς