Κρεμλίνο: Υπάρχει «πολλή κόπρος του Αυγεία» στις αμερικανορωσικές σχέσεις

Τετάρτη, 13 Οκτ 2021 16:28 UPD: 16:32
REUTERS / SERGEI KARPUKHIN

Kremlin spokesman Dmitry Peskov speaks during the annual end-of-year news conference of Russian President Vladimir Putin in Moscow, Russia, December 23, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin

Τις συνομιλίες της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ με Ρώσους αξιωματούχους, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για απαραίτητες διαβουλεύσεις, αλλά και για «πολλή κόπρο του Αυγεία», που έχει συσσωρευτεί στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

«Είμαστε φυσικά πεπεισμένοι ότι παρόμοιες επαφές είναι απαραίτητες και γίνονται στην ώρα τους» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παραπέμποντας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ως οικοδεσπότη των συζητήσεων, για περαιτέρω σχολιασμό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου πρόσθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να «παραπονιέται» για το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα δυνατό να επιτευχθούν «κάποιου είδους προωθητικές συμφωνίες», κάτι τέτοιο «μάλλον δεν είναι δυνατό», καθώς «στις διμερείς μας σχέσεις υπάρχει υπερβολικά πολλή κόπρος στους στάβλους του Αυγεία, που δεν μπορεί να καθαριστεί τόσο γρήγορα, όμως, φυσικά, χρειάζονται τέτοιες επαφές».

Η Β. Νούλαντ, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν νωρίτερα περιγράψει ως «εποικοδομητικές» τις διαβουλεύσεις της στη Μόσχα, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν. Με το πέρας των σημερινών συνομιλιών της με στενούς συνεργάτες του προέδρου Πούτιν (τον Ντμίτρι Κόζακ, υποδιευθυντή της προεδρικής υπηρεσίας και επικεφαλής διαπραγματευτή για το Ουκρανικό και τον Γιούρι Ουσακόφ, βοηθό του προέδρου Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής) η Β. Νούλαντ δήλωσε ότι είχε «πολύ χρήσιμες» συζητήσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στο Ουκρανικό, ο Ντ. Κόζακ δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη θέση των ΗΠΑ, που διατυπώθηκε στις σχετικές διαβουλεύσεις της Γενεύης μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, ότι «χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές παραμέτρους της αυτονομίας (ή με άλλα λόγια του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς εντός της Ουκρανίας) είναι απίθανο να υπάρξει πρόοδος στη διευθέτηση της σύγκρουσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς