Γερμανία: Ώρα αποφάσεων για το κόμμα των Πρασίνων

Κυριακή, 26 Σεπ 2021 21:51 UPD: 21:54
REUTERS / CHRISTIAN MANG

Οι δημοσκοπήσεις εξόδου έδειξαν ότι το Κόμμα των Πρασίνων θα μπορούσε να βρίσκεται σε πορεία για την καλύτερη εκλογική του επίδοση και να έχει ρόλο ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού.

Όμως τώρα τίθενται δύσκολες ερωτήσεις ως προς το ποιο κόμμα θα συνεργαστεί, το SPD ή το CDU.

Αυτό που θέλει το Κόμμα των Πρασίνων είναι μια κεντροαριστερή κυβέρνηση με το SPD. Οι Σοσιαλδημοκράτες είναι ίσως πιο κοντινοί σε αυτό, δεδομένης της επιθυμίας των Πρασίνων για αριστερή κυβέρνηση.

Και οι ηγέτες του κόμματος δεν ενδιαφέρονται για την επιστροφή του CDU στην κυβέρνηση, καθώς πιστεύουν ότι οι συντηρητικοί δεν έχουν πάρει την κλιματική αλλαγή τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει ένας τρίτος εταίρος σε αυτόν τον συνασπισμό, σχεδόν σίγουρα το φιλελεύθερο FDP. Η μικρή κρατική ιδεολογία τους με χαμηλό φόρο είναι σχεδόν η άμεση αντίθεση του οράματος των Πρασίνων για τη Γερμανία.

Και προφανώς, οι Πράσινοι θα έχουν ένα τίμημα για να μπουν στην κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών είναι το φυσικό κατάλληλο για αυτούς. Το είχαν υπογραμμίσει προηγουμένως και έχουν σαφές όραμα για το πώς θέλουν να συνεργαστούν με τη διεθνή κοινότητα.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να υπάρξει μια μεγάλη διαμάχη για το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά εάν το FDP συμφωνήσει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Πηγή: BBC

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς