Οργή στην Ουγγαρία κατά Σχοινά: Γιατί μετά τις Γαλλικές εκλογές το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης;

Τετάρτη, 22 Σεπ 2021 10:25
EPA / Noemi Bruzak

Επίθεση κατά του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, εξαπέλυσε η Ουγγαρέζα υπουργός Δικαιοσύνης Γιούντιτ Βάργκα, για τη δήλωσή του στο EURACTIV, ότι το πολυαναμενόμενο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης θα πρέπει να εγκριθεί μετά τις γαλλικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν του χρόνου.

Η Βάργκα χθες, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγόρησε τον Σχοινά ότι προσπαθεί να αποκρύψει το μεταναστευτικό από τους ψηφοφόρους σε Γερμανία και Γαλλία ενόψει των αντίστοιχων εκλογών τους (Γερμανία στις 26 Σεπτεμβρίου και Γαλλία τον επόμενο Απρίλιο). 

Ο Σχοινάς δήλωσε αισιόδοξος ότι «αμέσως μετά τις γαλλικές εκλογές θα μπούμε σε μια πολύ γρήγορη διαδικασία σύγκλισης και τελικής συμφωνίας» για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης.

Ταυτόχρονα, επικρίνοντας και τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, ο Σχοινάς πρόσθεσε ότι «Οι σαφέστεροι αντίπαλοι της πρότασης της Κομισιόν για μια νέα συμφωνία που αφορά το μεταναστευτικό, δεν είναι μόνο η ευρωφοβική ακροδεξιά αλλά και η ευρωφοβική αριστερά», ενώ πρόσθεσε ότι «Τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος στην ΕΕ, θέλουν να χρησιμοποιήσουν το μεταναστευτικό ζήτημα, για να πουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων».

Τα σχόλιά του αυτά, εξόργισαν τη Βάργκα, η οποία είναι γνωστή για τη ρητορική της κατά της μετανάστευσης.

«Ο Επίτροπος Σχοινάς θα στερούσε από τους Ευρωπαίους τα δημοκρατικά δικαιώματά τους, μόνο και μόνο για να εφαρμόσουν το σύμφωνο μετανάστευσης!», ανέφερε η Βάργκα στη σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την Βάργκα, οι δηλώσεις Σχοινά, σημαίνουν ότι η ΕΕ σκόπιμα επιθυμεί να περιμένει μέχρι τις εκλογές στη Γερμανία και τη Γαλλία «πριν από τη σύναψη ενός νέου ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης», που ολιγωρεί εδώ και ένα χρόνο λόγω συζητήσεων μεταξύ των υπουργών της ΕΕ.

«Θα ήταν μεγάλο πρόβλημα εάν Γερμανοί και Γάλλοι μπορούσαν να αποφασίσουν για θέματα μετανάστευσης εν μέσω εκλογών», σημειώνει, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Η προσχεδιασμένη και ηθελημένη παραπλάνηση των ψηφοφόρων, φαίνεται να έχει γίνει ευρωπαϊκή αξία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ». 

Ωστόσο, η Πορτογαλία, η οποία ήταν στο «τιμόνι» του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους, κατάφερε να συνάψει μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για τη νέα ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου στα τέλη Ιουνίου, όμως, οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες διαπραγματεύσεις για το σύμφωνο μετανάστευσης δεν προχώρησαν ιδιαιτέρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν δήλωσε στο EURACTIV νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι συνομιλίες για τη μετανάστευση έχουν «κολλήσει» και δεν προβλέπεται να προχωρήσουν στο εγγύς μέλλον.

Όμως, η Ουγγαρία εξακολουθεί να αποτελεί έναν από τους σφοδρούς αντιπάλους του σχεδίου της Κομισιόν και θα επιθυμούσε τα θέματα μετανάστευσης να επιλύονται εσωτερικά σε κάθε χώρα της ΕΕ, να παραμένουν δηλαδή εθνική αρμοδιότητα. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η Βουδαπέστη, βρίσκεται σε διαμάχη με τις Βρυξέλλες για τη μετανάστευση και το κράτος δικαίου για περισσότερο από μισή δεκαετία.

Μαρία Βε

με πληροφορίες από euractiv

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς