Γ. Οικονόμου-μεταναστευτικό: Τον Νοέμβριο σε λειτουργία οι νέες κλειστές-ελεγχόμενες δομές σε Λέρο-Κω

Δευτέρα, 20 Σεπ 2021 13:18 UPD: 13:27
Eurokinissi / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι 9 ηγέτες που πήραν μέρος την Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής EUMED 9, στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», συμφώνησαν-ξεκαθάρισαν ότι, με αφορμή και το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ότι δε θα επιτρέψουν την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος και τις οργανωμένες απόπειρες παράνομης εισροής μεταναστών, είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η πρώτη κλειστή ελεγχόμενη δομή που εγκαινιάστηκε το Σάββατο στη Σάμο είναι δομή  που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι μια δομή που, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, βρίσκεται μακριά από τον αστικό ιστό με συνθήκες αξιοπρέπειας για όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αλλά και ελέγχου για τους παράνομους μετανάστες που είναι προς επιστροφή ή απέλαση». 

Όπως είπε, τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία των νέων κλειστών-ελεγχόμενων δομών και σε Λέρο και Κω.

Παράλληλα, επισήμανε πως η αποσυμφόρηση των νησιών «συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς», εξηγώντας πως τον  Αύγουστο καταγράφηκε μείωση κατά 81% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός των διαμενόντων στην επικράτεια ήταν μειωμένος κατά 49% .

Οι ροές-αφίξεις κατά το 1ο οκτάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 53% σε σχέση με το 1ο οκτάμηνο του 2020, ενώ στα νησιά οι αφίξεις είναι μειωμένες κατά 78%. Στο ίδιο διάστημα αναχώρησαν 7.841 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη, είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών.


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

Προτεινόμενα για εσάς