Κλιμα: Πάνω από τους μισούς νέους εκτιμούν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη

Τετάρτη, 15 Σεπ 2021 18:46
REUTERS / Sonali Paul

Του Μωυσή Λίτση

[email protected]

Παγκόσμιο "SOS" στέλνει επιστημονική έρευνα για το κλίμα που δημοσιεύει το BBC, με το 60% των νέων να εκφράζει έντονη ανησυχία για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες του κόσμου δέχονται έντονες πιέσεις από κινήματα και οργανώσεις να δράσουν άμεσα για τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ετοιμάζονται μέσα στην εβδομάδα, να δημοσιοποιήσουν κοινή διακήρυξη, η οποία θα υπόσχεται τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% από το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

 Την έρευνα για τους νέους και την κλιματική αλλαγή διεξήγε το αγγλικό πανεπιστήμιο του Μπαθ σε δέκα χώρες, με τη συνεργασία πέντε ακόμη πανεπιστημίων. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την ομάδα έρευνας και εκστρατειών Avaaz. 

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 60% των νέων αισθάνεται πολύ ανήσυχο ή εξαιρετικά ανήσυχο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πάνω από το 45% των νέων επισημαίνει επίσης πως το ζήτημα του κλίματος επηρεάζει την προσωπική τους ζωή. Το 75% δηλώνει ακόμη πως το μέλλον τους τρομάζει, ενώ πάνω από τους μισούς(56%) εκτιμούν ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη.

 Η έρευνα θεωρείται η μεγαλύτερη του είδους και θα δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Lancet Planetary Health. Απάντησαν σε αυτήν 10.000 άτομα στις ηλικίες μεταξύ 16 και 25 ετών. 

 Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αισθάνονται λύπη, φόβο και άγχος. Πολλοί αισθάνονται φόβο, θυμό, απογοήτευση και ντροπή, αλλά και ελπίδα. Πολλοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούν πως δεν έχουν μέλλον, ότι η ανθρωπότητα είναι καταδικασμένη και ότι οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Δεν λείπουν και αυτοί που αισθάνονται προδομένοι, αγνοημένοι και εγκαταλειμμένοι από τους πολιτικούς και τους μεγάλους.

 Οι συγγραφείς της έρευνας, όπως αναφέρει το BBC, επισημαίνουν ότι οι νέοι δηλώνουν πως οι φόβοι για το περιβάλλον "επηρεάζουν βαθιά, τεράστιους αριθμούς νέων ανθρώπων".  Η έρευνα αναφέρει πως οι νέοι επηρεάζονται ιδιαιτέρως από τους φόβους για το κλίμα επειδή αναπτύσσονται ψυχολογικά, κοινωνικά και σωματικά.

 Η συγγραφέας της έρευνας Καρολάιν Χίκμαν από το πανεπιστήμιο του Μπαθ δήλωσε στο BBC News: " Η έρευνα δείχνει πως η οικο-ανησυχία δεν αφορά μόνο την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά συνδέεται άρρηκτα με την κυβερνητική απραξία όσον αφορά την κλιματική αλλαγή. Οι νέοι αισθάνονται εγκαταλειμένοι και προδομένοι από τις κυβερνήσεις".

 "Δεν μετράμε μόνο το πως αισθάνονται, αλλά και το τι σκέφτονται, Τέσσερις στους 10 είναι επιφυλακτικοί να κάνουν παιδιά".

 Η δημοσιοποίηση της έρευνας έρχεται σε μία στιγμή που οι ηγέτες του κόσμου πιέζονται από ακτιβιστές, οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις να δράσουν άμεσα, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και περισσότερο αισθητές σε όλο τον πλανήτη.

 Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν διακήρυξη με την οποία θα δεσμεύονται για περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% από το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκόβη το Νοέμβριο.

Οι εκπομπές μεθανίου θεωρούνται η μεγαλύτερη αιτία για την κλιματική αλλαγή μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Η Διεθνής Διακήρυξη για το Μεθάνιο, η οποία πιθανότατα θα δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή, αποσκοπεί, όπως αναφέρει το Reuters, να προσελκύσει και άλλες σημαντικές χώρες ρυπαντές, όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και η Σοαυδική Αραβία, αλλά και άλλες, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Αφρική.

 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περιβάλλον

Προτεινόμενα για εσάς