ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Νέο ρεκόρ στις διεθνείς τιμές δικαιωμάτων ρύπων

Απέχει ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό
Πέμπτη, 09 Σεπ 2021 07:12 UPD: 07:13
EPA / OLIVER BERG

Από την έντυπη έκδοση

 Μια ανάσα από το ιστορικό ρεκόρ έχει φθάσει το κόστος των ρύπων CO2, καθώς το ράλι στις διεθνείς τιμές των δικαιωμάτων ρύπων συνεχίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων CO2, στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας εκπομπών αέριων ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του μεγαλύτερου στον κόσμο, έχει εκτοξευτεί στα 62 ευρώ ανά τόνο, και πλέον απέχει ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό. Στο πρώτο εξάμηνο, η μέση τιμή των δικαιωμάτων διαμορφώθηκε στα 43,9 ευρώ ανά τόνο CO2, και ήταν αυξημένη κατά σχεδόν 100% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Το ράλι διαρκείας θέτει ενώπιον νέων μεγάλων προκλήσεων τις κυβερνήσεις καθώς οδηγεί σε αλλεπάλληλα ρεκόρ τις τιμές της ενέργειας προδιαγράφοντας δυσθεώρητες αυξήσεις και στα τιμολόγια λιανικής - τόσο σε ό,τι αφορά το ρεύμα όσο και τα βασικά αγαθά.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο σταθερός ρυθμός αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας το τελευταίο τρίμηνο δεν θα ανακοπεί εύκολα, με δεδομένη την παράλληλη ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και του κόστους των ρύπων CO2, που βαρύνουν τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
    


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς