Η Μικρή Αμάλ ξεκινά το μεγάλο ταξίδι της στην Ελλάδα, στις 10 Αυγούστου

Κυριακή, 08 Αυγ 2021 08:01 UPD: 10:50

«Μη μας ξεχνάτε» είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατά από χώρα σε χώρα, γνωρίζει καινούργια πράγματα και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.

Το «Ταξίδι»/ ”Τhe Walk” είναι ένα διεθνές και χωρίς προηγούμενο Φεστιβάλ πολιτισμού «σε κίνηση» με καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, σινεμά, θέατρο, χορό, μουσική, συναυλίες, πρωτότυπες εικαστικές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και δρώμενα, που είναι αφιερωμένο στα παιδιά που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να επαναπροσδιορίσουν τον εαυτό τους από την αρχή.

Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη «Αμάλ» σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Το μεγάλο ύψος της προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες. Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.

Η Χίος είναι το νησί που θα υποδεχτεί τη Μικρή Αμάλ στην Ελλάδα στις 10 Αυγούστου, στις 19.30 στο λιμάνι.

Το πρόγραμμα της Μικρής Αμάλ στη Χίο είναι το εξής:

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 στις 19.30: «Ευρώπη»  -  Περπατάμε από το λιμάνι στην πλατεία Βουνακίου.

H Μικρή Αμάλ φτάνει στην Χίο με ένα καραβάκι. Καθώς πλησιάζει τη στεριά, ακούει φωνές να της τραγουδούν. Η μουσική την υποδέχεται από την απέναντι όχθη. Όταν φτάνει στην ακτή, οι τοπικές κοινότητες της Χίου θα την καλωσορίσουν με «Παινέματα», παραδοσιακά τραγούδια γραμμένα ειδικά για εκείνη με ευχές για τα πρώτα της βήματα στην Ευρώπη.

Ο ερχομός της Μικρής Αμάλ είναι μία γιορτή που συνδέει την παράδοση με το σήμερα. Τα «Παινέματα», θα ακουστούν σε νέες μουσικές εκδοχές με στίχους καινούργιους, γραμμένους από μικρούς και μεγάλους κατοίκους του νησιού, που διηγούνται την ιστορία και τη διαδρομή της Μικρής Αμάλ. Αυτά τα διαφορετικά, τα γεμάτα ευχές «Παινέματα», οφείλονται στη συνεργασία και την πολύμηνη εργαστηριακή δουλειά του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου με την Φιλαρμονική του Δήμου Χίου, το Μουσικό Σχολείο Χίου, την ομάδα κρουστών Brasilionico και με παιδιά προσφύγων που συμμετείχαν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου αλλά και με τοπικούς Οργανισμούς και φορείς. Το τελικό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα είναι υπό την καθοδήγηση της Σκηνοθέτριας Γιολάντας Μαρκοπούλου, του συνθέτη Λευτέρη Βενιάδη και της βιολονίστα Όλγας Holdorff-Μυριαγκού.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου, Μουσική Επιμέλεια: Λευτέρης Βενιάδης, Όλγα Holdorff-Μυριαγκού, Μαέστρος Φιλαρμονικής: Ευγενία Βορριά, Ενορχήστρωση για τη Φιλαρμονική Δήμου Χίου: Σπύρος Μπάκος, Μουσική Διδασκαλία: Ανδριάννα Νεαμονίτη, Ευγενία Βορριά

Συγγραφή Στίχων Παινεμάτων: Ιωάννα Κοσμά Μαυρογιώργη, Κυριακή Πιππίδη, Στέλλα Τσιροπινά, Μαρία Μπίλια, Χρήστος Ατσάλης, Κωνσταντίνα-Μαρία Φασουλά, παιδιά πρόσφυγες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου.

 Συμπράττουν: Φιλαρμονική Δήμου Χίου, Τμήμα Προετοιμασίας / Χορωδίας Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, Brasilionico Grupo Percussivo, Κατερίνα Παπαδοπούλου, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χίου: Χρήστος Ατσάλης, Μάριος Βενέτης, Πολύδωρος Στακιάς, Κυριακή Πιππίδη, Παρασκευή Σαλτζίδη, Χριστιάννα Φιλιμάκη, και Χαρίκλεια Ψυχή, υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μαρία Ρεβελάκη, παιδιά πρόσφυγες στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και χορωδίες από τη Χίο.

Το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις Μεταβατικές Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, το Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της ΜΕΤΑδρασης στη Χίο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ΑΡΣΙΣ Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων. Mουσική διδασκαλία: Ανδριάννα Νεαμονίτη.  

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 - «Βραδιά στο σινεμά», μία μέρα πριν την άφιξη της Μικρής Αμάλ

Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, μία ημέρα πριν τον ερχομό της Μικρής Αμάλ στο νησί, στο Perivoli στον Κάμπο σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη, θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Αmal», με σκοπό οι θεατές να κατανοήσουν τους λόγους που ανάγκασαν αυτό το 9χρονο κορίτσι  να εγκαταλείψει τη χώρα του.

Το Caravan Project και ο Στρατής Βογιατζής σε συνεργασία με την Έλενα Μαργαριτίδη και τον Ihab Awad Abu Armana, διοργάνωσαν ένα συμμετοχικό κινηματογραφικό εργαστήρι στην Αγία Ερμιόνη της Χίου για τη δημιουργία μιας μικρού μήκους ταινίας, με θέμα την ιστορία μιας νεαρής Σύριας προσφυγοπούλας. Για τρεις εβδομάδες, και με την καθοδήγηση της ομάδας του Caravan Project, επτά έφηβοι από τη Χίο και επτά παιδιά από τη Συρία που ζουν στη Χίο μυήθηκαν στoν κόσμο του σινεμά, κινηματογράφησαν, πρωταγωνίστησαν και ολοκλήρωσαν τη ταινία μυθοπλασίας με τον τίτλο «Αmal».

Η υπόθεση της ταινίας:

Μετά από ένα ναυάγιο, ένα νεαρό κορίτσι από τη Συρία φτάνει στις όχθες ενός ελληνικού νησιού, όπου σύντομα καταλήγει να εργάζεται για έναν ψαρά που εκμεταλλεύεται τον κόπο της. Κατά τη διάρκεια της διαμονής της στο νησί, συναντά άλλα παιδιά από τη Συρία, τα οποία παίρνουν τη Μικρή Αμάλ υπό την προστασία τους. Για να βοηθήσουν την καινούργια τους φίλη να φύγει από το νησί και να αναζητήσει την οικογένειά της, τα παιδιά καταστρώνουν ένα σχέδιο.

Πριν και μετά την προβολή της ταινίας, θα διεξαχθεί συνάντηση γνωριμίας με τους ίδιους τους καλλιτέχνες και τη δημιουργική ομάδα της ταινίας.  Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 20:30 και η «Αmal» θα προβληθεί στις 21:00.

Στις 22:00, θα ακολουθήσει παρουσίαση της υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας «Για τη Sama» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Waad al-Kateab, η οποία και θα στείλει ένα μήνυμα στο νησί της Χίου από πολύ μακριά.

Συντελεστές της «Αmal»: Hamida Mohammad, Sadika Mohammad, Naderi Mohammad, Mostafa Thabet, Roqayah Rashid, Rama Hamad, Mousa Mohmud, Ισιδώρα Μαυρίκου,  Νίκος Τσουκάρης Κυριακή Πλατίγκου,  Μαρκελλα Κοντου,  Μαργαρίτα Μπελόκα,   Κατερίνα Μπελόκα,  Μαριέττα Γανιάρη, Ιhab Awad Abu Armana, Έλενα Μαργαριτίδη, Στρατής Βογιατζής, Αndreas Knapp, Leila Weber, Μαρία Μεσολογγίτη, Μικές Κωνσταντάς, Γιάννης Γούτης, Μαρία Πετεινάκη

Πληροφορίες:

20:30 Συζήτηση και μικρού μήκους ταινία «Amal»  - κατάλληλη για θεατές όλων των ηλικιών.

22:00 «Για τη Sama» -  κατάλληλη για θεατές άνω των 16 ετών.

Οι προβολές θα γίνουν στο χώρο Perivoli (Αργέντη 9-11, Κάμπος Χίου)

Η είσοδος και στις δύο προβολές είναι ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα στο χώρο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την  «Ομάδα Μνήμης του Σύγχρονου Προσφυγικού στη Χίο».

Πρόγραμμα Επισκέψεων της Μικρής Αμάλ στην Ελλάδα

Χίος: 9-10 Αυγούστου | Ιωάννινα: 27-28 Αυγούστου | Καλαμπάκα – Τρίκαλα: 29 Αυγούστου |  Λάρισα: 31 Αυγούστου | Ελευσίνα: 1 Σεπτεμβρίου | Αθήνα: 2-3 Σεπτεμβρίου | Πειραιάς: 4-5 Σεπτεμβρίου.

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν δωρεάν είσοδο. Τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα σχετικά με την COVID πρωτόκολλα ασφαλούς διεξαγωγής εκδηλώσεων.

Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Ταξιδιού: http://www.walkwithamal.org/events/

[email protected]


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς