Ν. Δένδιας: Δύο κράτη στα σύνορα του' 67 με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Τρίτη, 18 Μαϊ 2021 17:07 UPD: 19:43
INTIME NEWS / Δελτίο τύπου / POOL

Παρούσα στην κρίση στη Μέση Ανατολή δηλώνει η Ελλάδα που θέλει να ενώσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα για κατ` αρχάς κατάπαυση του πυρός. Μετά το πέρας των συνομιλιών του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακή Αρχής επέστρεψε στο Τελ Αβίβ από όπου θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ η οποία αφορά την  κρίση στην Παλαιστίνη.  Νωρίτερα στην Ιερουσαλήμ ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι, ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ως μια απόδειξη του υψηλού επιπέδου των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανέφερε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ,  η αποστολή του Νίκου Δένδια σήμερα στην Ιερουσαλήμ, τη Ραμάλα και την Ιορδανία έχει το νόημα ότι η Ελλάδα συνομιλεί με όλες τις πλευρές και μπορεί να είναι ένας δίαυλος επικοινωνίας έτσι ώστε να συμβάλλει στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής θέσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του κ. Δένδια, προκύπτει ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να έχει δώσει το στίγμα λέγοντας ότι θα συνεχισθούν οι επιχειρήσεις.

Σε δηλώσεις του, μετά το περας των συναντήσεών του στην περιοχή ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε: 

Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού.

Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό  Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi.

Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών.»

Στην ερώτηση ποια είναι η εικόνα που αποκόμισε για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα.ο υπουργός απάντησε «Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών.

Επίσης απαντώντας για το ρόλο της Τουρκίας, στην περιοχή είπε:  «Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν»

Ο υπουργός θα μεταβεί επίσης σήμερα στην Ιορδανία, όπου θα συναντηθεί με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφαντί. Την Πέμπτη επισκεφθεί στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

Σημειώνεται πως ο κ. Δένδιας είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μεταβαίνει στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη της κρίσης. «Η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και υπέρμαχος της προώθησης της ασφάλειας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή, είναι ενεργή στα διπλωματικά τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή» επισήμαναν χθες διπλωματικές πηγές ενόψει των σημερινών επαφών του υπουργού Εξωτερικών με τους ομολόγους του των κρατών της περιοχής.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

«


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

Προτεινόμενα για εσάς