ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Η οικονομική τριλογία του Μπάιντεν και το ράλι του S&P

Σάββατο, 01 Μαϊ 2021 16:40 UPD: 20:33
REUTERS / POOL

Στην πρώτη ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιό του για την στήριξη των αμερικανικών νοικοκυριών, που αποτελεί το τρίτο τεράστιο πακέτο δαπανών που πρότεινε ο Μπάιντεν πριν κλείσει 100 μέρες στο γραφείο του.

Τα βασικά μέρη του σχεδίου:

- Προσχολική ηλικία για παιδιά 3 και 4 ετών, και δύο χρόνια κολέγιο χωρίς δίδακτρα για κάθε Αμερικανό.
- Ένα πρόγραμμα άδειας μετ 'αποδοχών για νέους γονείς αλλ΄και γαι ιατρικούς λόγους.
Από τα συνολικά 1,8 τρισ. δολ. το 1 τρισ. αφορά σε νέες δαπάνες και τα 800 δισ. σε εκπτώσεις φόρου.

Πώς θα το χρηματοδοτήσει

Το σχέδιο του Μπάιντεν περιλαμβάνει: α) αύξηση του υψηλότερου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 37% σε 39,6% β) σχεδόν διπλασιασμό του φόρου υπεραξίας για πλούσιους επενδυτές και γ) παροχή περισσότερων πόρων στο IRS για την καταστολή των φοροαποφυγών.

"Ήρθε η ώρα για την εταιρική Αμερική και το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιό τους", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύο άλλες προτάσεις δαπανών του προέδρου, το αμερικανικό οικογενειακό σχέδιο αντιπροσωπεύει την άποψη της κυβέρνησής του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της οικονομίας των ΗΠΑ, αναφέρει το Morning Brew.

Τι περιλαμβάνουν τα άλλα δύο σχέδια 

-Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης: Αυτό ήταν το πακέτο ανακούφισης από τις επιπτώσεις του Covid-19, ύψους 1,9 τρισ. δολ., το οποίο ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Μάρτιο. Έδωσε άμεσα 1.400 δολ. στους περισσότερους Αμερικανούς και επέκτεινε τα επιδόματα ανεργίας μέσα στο καλοκαίρι.

REUTERS / CARLO ALLEGRI

- Το σχέδιο για την απασχόληση: Εστιάζει στις υποδομές και δεσμεύει 2,3 τρισ. δολ. για να καλύψει τους εθνικούς δρόμους και τα συστήματα διαμετακόμισης και επενδύει σε δομικά στοιχεία επόμενης γενιάς, όπως σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Οι Ρεπουμπλικανοί

Κοιτάζοντας μπροστά ... οι Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι αυτό το κόστος των πάνω από 6 τρισ. δολ. είναι πολύ γρήγορο και σίγουρα δεν τους αρέσει η αύξηση των φόρων. Ωστόσο, ενώ οι νομοθέτες του GOP πιθανότατα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν παραχωρήσεις από το νομοσχέδιο για τις υποδομές, ειδικοί λένε ότι το αμερικανικό νομοσχέδιο για τις οικογένειες θα μπορούσε να περάσει με απλή δημοκρατική υποστήριξη.

Aπολογισμός στη Wall Street

Ο Τζο Μπάιντεν είναι πρόεδρος για 100 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε τον απολογισμό του ταμπλό, συγκρίνοντας την απόδοση του χρηματιστηρίου υπό τον Μπάιντεν με άλλους προέδρους.

REUTERS / Carlo Allegri

Ο S&P έχει κερδίσει περισσότερο από 10% από την ανάληψη καθηκόντων του Μπάιντεν, στις 20 Ιανουαρίου, καθιστώντας αυτές τις καλύτερες 100 πρώτες ημέρες για το χρηματιστήριο από το 1933με πρόεδρο τον Φραγκλίνο Ρούσβλετ.

Μετά τον Μπάιντεν, ακολουθούν το 1961 ο Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι όπου ο S&P κέρδισε 9,27% στις πρώτες 100 ημέρες, το 1989 με τον Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους με 7,93% και το 2017 με κέρδη 5,32% επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος κερδών του δείκτη S&P στη Wall Street - από το 1929 - κατά τις πρώτες 100 ημέρες προεδρίας είναι  3,8%.

Ο νέος κάτοικος του Λευκού Οίκου είναι μόνο ένας παράγοντας μεταξύ πολλών που καθορίζει την απόδοση του χρηματιστηρίου και η οικονομική ανάκαμψη από τον Covid-19 ήταν σε εξέλιξη πριν από την εκλογή του Μπάιντεν. Ωστόσο, η άνοδος της αγοράς αντικατοπτρίζει τον ενθουσιασμό των επενδυτών για το μέλλον, ακόμα κι αν ο Μπάιντεν βάζει πιθανά εμπόδια με φορολογικές αυξήσεις στα κέρδη και τις εταιρείες.

naftemporikigr
 

TAGS

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς