Επίσκεψη καθησυχασμού του Ισραήλ, από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας

Κυριακή, 11 Απρ 2021 12:22
REUTERS / POOL

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έφτασε σήμερα στο Ισραήλ για την πρώτη επίσκεψη στη χώρα υψηλόβαθμου αξιωματούχου της κυβέρνησης Μπάιντεν, η στάση της οποίας απέναντι στο Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Όστιν αναμένεται να συναντηθεί με τον Νετανιάχου και τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντζ κατά την διήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ, η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα περιλαμβάνει συνομιλίες για προμήθειες αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να καθησυχάσει το Ισραήλ όσον αφορά θέματα περιφερειακής ασφάλειας, καθώς ξανάρχισαν οι συνομιλίες --οι οποίες δεν γίνονται προς το παρόν άμεσα και δεν έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα-- για μια επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των μεγάλων δυνάμεων, από την οποία είχε αποχωρήσει η Ουάσινγκτον υπό τον προηγούμενο πρόεδρό της Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ισραήλ επικρίνει τη συμφωνία αυτή, η οποία, όπως υποστηρίζει, θέτει προσωρινά έναν φραγμό στις πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν ανοίγοντας το δρόμο στην Τεχεράνη για την δημιουργία βομβών μακροπρόθεσμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς