ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΧΑ: Μια ανοδική εβδομάδα αναζητά ανοδικό φινάλε, για να βελτιωθεί το κλίμα ριζικά

Παρασκευή, 12 Μαρ 2021 08:24 UPD: 09:01
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τα ως τώρα κέρδη στη βδομάδα που είναι της τάξης του +3% και το διεθνές κλίμα φορτισμένο από τα ρεκόρ των νέων ιστορικών υψηλών για τους Dow Jones και S&P500 η Αθηναϊκή αγορά δεν φαίνεται να απειλείται από διακοπή της ανοδικής αλυσίδας με εβδομαδιαία κέρδη. Η εικόνα των συναλλαγών στην Ασία υπογραμμίζει την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο παγκόσμια.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν των ΗΠΑ υπέγραψε τη νομοθεσία για τα κίνητρα χθες, πριν από ένα τηλεοπτικό μήνυμα όπου δεσμεύτηκε για επιθετική δράση ώστε να επιταχύνει τους εμβολιασμούς και να μετακινήσει τη χώρα πιο κοντά στην κανονικότητα έως τις 4 Ιουλίου. Η υπογραφή του αμερικανικού σχεδίου διάσωσης παρείχε μια περαιτέρω ώθηση στο φρόνημα των αγοραίων αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να επιταχύνει την εκτύπωση χρημάτων για να κρατήσει το άνω όριο στο κόστος δανεισμού, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP) 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ τους επόμενους μήνες, για να σταματήσει οποιαδήποτε αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους. Αυτά και μια καλύτερη από την αναμενόμενη δημοπρασία κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ράλι στις μετοχές τεχνολογίας και μια εναλλαγή μεταξύ των growth stocks και τις value stocks τις επόμενες εβδομάδες.

Ήταν 12:00 όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 847,18 μονάδες με κέρδη +0,72% και ο τζίρος είχε πιάσει τα 51,5 εκατ. ευρώ! Αλλά τα 34,2, σχετιζόντουσαν με συναλλαγές σε πακέτα και τα 32 εκατ. αφορούσαν στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ενώ 2,2 ήταν η αξία στα πακέτα της ΕΥΡΩΒ. Για άλλη μια φορά στην τρέχουσα εβδομάδα, ο μέσος όρος είχε σημειώσει νέα υψηλά έτους και συγκεκριμένα στις 849,94 μονάδες. Η βασική διαφορά από την προηγούμενη σύνοδο εντοπίστηκε στα κέρδη του ΔΤΡ, που ξεπερνούσαν το +2%. Το πλήθος των καθοδικών blue chip ήταν έξη και απώλειες, κάτω του -2% αλλά πάνω από -1%, είχαν μόνο οι ΑΡΑΙΓ και ΕΕΕ. Στις πρώτες θέσεις με βάση τη μεγαλύτερη άνοδο συναντούσαμε τις ΕΥΡΩΒ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ, με άνοδο πάνω από +4%. Στις 14:30 η εικόνα δεν άλλαξε, ο ΓΔ ήταν στις 847,5 μονάδες στο +0,76% και ο τζίρος πέρασε τα 68 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 34,8 εκατ. Από την εξέλιξη των συναλλαγών μετά τις 11:15 ως τις 14:45 φάνηκε η εγκατάσταση μιας δυναμικής ισορροπίας. Ο ΓΔ ταλαντώθηκε αρμονικά πάνω και κάτω από τις 846,7 μονάδες με κάτω όριο τις 845 και άνω τις 849. Το φαινόμενο να έχει πλησιάσει ο δείκτης δυο φορές τις 850 μονάδες, που πολλοί αγοραίοι όρισαν σαν επίπεδο βραχυπρόθεσμης οροφής δεν ήταν άσχημη κληρονομιά για την πορεία των τιμών στο δεύτερο μέρος.

Μπορεί το κλίμα διεθνώς να ήταν ανοδικό, αλλά στην Αθήνα η άνοδος δηλαδή οι κινήσεις των συναλλασσόμενων στηριζόταν σε συγκεκριμένες εξελίξεις – ειδήσεις. Υπήρξε κατάληξη στις διαβουλεύσεις και υπήρξε συμφωνία μεταβίβασης του συνόλου των μετοχών που κατέχει η Ολλανδική Reggeborgh στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, σε Εταιρείες συμφερόντων Γεώργιου Περιστέρη και Οικογένειας Μαριάννας Λάτση. Η μετοχή πήρε ώθηση και  ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 158 μηνών, έστω και αν υποχώρησε σχετικά από τα υψηλά ημέρας.

Από τις Τράπεζες ξεχώρισε η ΕΥΡΩΒ καθώς ο κ. Καραβίας, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για τα αποτελέσματα 2020, πως η Τράπεζα δεν σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων Tier I, ή Tier II, καθώς έχει μιας άνετη  κεφαλαιακή θέση. Ορισμένοι εγχώριοι αναλυτές τόνισαν πως εκτός απροόπτου η Eurobank δεν θα χρειαστεί να προβεί σε Α.Μ.Κ. Από την Merit Sec σημείωσαν: Καλή η εικόνα των αποτελεσμάτων για την Eurobank, αλλά καλύτερο το guidance της Διοίκησης για το 2021 και 2022. Με τα παραπάνω δεδομένα και εκτός νέου απροόπτου, πιστεύουμε ότι η Eurobank δεν θα χρειαστεί να προβεί σε Α.Μ.Κ. Η Διοίκηση εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν περίπου στα €0,10 (€371 εκατ.) το 2021 και στα €0,15 (€556 εκατ.) το 2022, με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 7% το 2021 και στο 10% το 2022. Επίσης, εκτιμά ότι η οργανική αύξηση του δείκτη κεφαλαίων άνω των 100 μβ ετησίως από το 2022, ανοίγει το δρόμο για τη διανομή μερίσματος από το 2023 και ότι το 20% από τα δάνεια της πανδημίας αναμένεται να γίνουν μη εξυπηρετούμενα (€900 εκατ.).

Η Leon Depolas Sec. ανέφεραν: Τα αποτελέσματα της Eurobank, αν και περιείχαν πολλές έκτακτες εγγραφές για το 2020, ήταν ικανοποιητικά και δείχνουν ότι η Τράπεζα μπορεί να διεκδικήσει μια καλή απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (7% για 2021 και 10% για το 2022) για τα επόμενα 2 χρόνια, ενώ και το ποσοστό των ΜΕΑ αναμένεται να προσεγγίσει εκείνο των Ευρωπαϊκών Τραπεζών. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος και για διανομή μερίσματος.


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς