Κίνα: Προσπάθεια προσέγγισης των εγκλωβισμένων στο χρυσωρυχείο

Πέμπτη, 21 Ιαν 2021 11:39 UPD: 11:44
REUTERS / STRINGER

Σωστικά συνεργεία στην Κίνα προσπαθούσαν να ανοίξουν σήμερα νέα φρεάτια για να προσεγγίσουν τους μεταλλωρύχους που έχουν εγκλωβιστεί στις υπόγειες στοές ενός χρυσωρυχείου εδώ και 11 ημέρες ύστερα από έκρηξη.

Συνολικά 22 εργάτες έχουν εγκλωβιστεί από την έκρηξη της 10ης Ιανουαρίου στο ορυχείο Χουσάν στα περίχωρα της Γιαντάι, μιας σημαντικής περιοχής εξόρυξης χρυσού στην επαρχία Σαντόνγκ που βρίσκεται στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας.

Ένας λασπωμένος δρόμος οδηγεί στον χώρο του ορυχείου, ενώ μια σειρά από ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή σε χώρο στάθμευσης. Τα μέλη των σωστικών συνεργείων έχουν επαφή με τους 11 εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους στο μεσαίο τμήμα του ορυχείου, περίπου 350 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και πάνω από 600 μέτρα από την είσοδο του ορυχείου, και έχουν καταφέρει να τους στείλουν τρόφιμα και φάρμακα.

Σφραγίστηκε γεώτρηση λόγω διαρροής νερού

Οι διασώστες αναγκάστηκαν να σφραγίσουν με τσιμέντο μια γεώτρηση καθώς υπήρξε διαρροή νερού απειλώντας την ασφάλεια των εγκλωβισμένων.

Όπως έχει γίνει γνωστό ένας από τους μεταλλωρύχους έχει υποκύψει στα τραύματα που υπέστη από την έκρηξη, μετέδωσαν χθες κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τους υπόλοιπους 10 εργάτες.

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε σήμερα στον επίσημο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα μέλη των σωστικών συνεργείων είχαν αρχίσει να σκάβουν ένα 10ο κανάλι, διαμέτρου περίπου 70 εκατοστών με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να απεγκλωβίσουν τους 11 μεταλλωρύχους.

Ο δρόμος προς το ορυχείο, που περνά μέσα από λασπωμένους οπωρώνες με μηλιές και αποθήκες, έχει αποκλειστεί από την αστυνομία προκειμένου τα σωστικά συνεργεία να μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους. Μέλη υγειονομικών υπηρεσιών με λευκές προστατευτικές στολές θερμομετρούν τους παρευρισκόμενους δίπλα σε σκηνές στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας κατά της COVID-19.

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν περίπου 600 άνθρωποι, ενώ σχεδόν 25 ασθενοφόρα βρίσκονται εκεί, μαζί με νευροχειρούργους, τραυματιολόγους και ψυχολόγους.

Τα ορυχεία της Κίνας είναι από τα πιο επικίνδυνα στον κόσμο. Τον Δεκέμβριο, 23 άνθρωποι πέθαναν αφού εγκλωβίστηκαν σε ανθρακωρυχείο στην νοτιοδυτική πόλη Τσονγκίνγκ, με έναν άνθρωπο να απεγκλωβίζεται ύστερα από επιχείρηση 30 και πλέον ωρών. Αυτό ήταν το δεύτερο δυστύχημα με νεκρούς στην περιοχή σε διάστημα περίπου δύο μηνών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

TAGS

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς