Συμφωνία της Κομισιόν με την Moderna για το εμβόλιο κατά του Covid-19

Τρίτη, 24 Νοε 2020 13:52 UPD: 14:52
REUTERS / DADO RUVIC

Σε συμφωνία έφθασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna για την προμήθεια του εμβολίου της κατά του Covid-19. Την είδηση επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αύριο θα εγκρίνουμε ένα νέο συμβόλαιο για να εξασφαλίσουμε ακόμη ένα εμβόλιο», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν προσθέτοντας ότι η συμφωνία «μάς επιτρέπει να αγοράσουμε έως 160 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που παράγεται από την Moderna». 

Σύμφωνα με την φαρμακευτική, το πειταματικό της εμβόλιο κατά του Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5%. Η Moderna ,αναμένεται να εξασφαλίσει παραγωγή 1 δισ. δόσεων μέσα στο 2021. 

Τον Αύγουστο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ηγείται των συνομιλιών με τις εταιρείες εξ ονόματος των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανακοίνωσε ότι οι προκαταρκτικές συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με στόχο την υπογραφή συμβολαίου για την προμήθεια 80 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της, και την πρόβλεψη για την αγορά επιπλέον 80 εκατομμυρίων δόσεων.

Πρόκειται για την έκτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με εταιρείες παραγωγής για την εξασφάλιση εμβολίων κατά του Covid-19.

Νωρίτερα σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), Εμερ Κουκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Irish Independent δήλωσε πως, με βάση το καλό σενάριο, η επιστημονική άποψη του ΕΜΑ για τα υπό έγκριση εμβόλια αναμένεται προς το τέλος του έτους

«Αν υποθέσουμε ότι όλα είναι θετικά - και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να είμαστε βέβαιοι - αλλά στην καλύτερη περίπτωση, θα έχουμεψ προς το τέλος του έτους», σημείωσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς