ΣΥΡΙΖΑ: Χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν παράλληλα σε τηλεκπαίδευση-τηλεργασία

Παρασκευή, 20 Νοε 2020 11:20 UPD: 12:14

Για δικαιολογίες της ΝΔ σχετικά με τα παιδιά από την Πεύκη Ηλείας κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όπως σημειώνει, η ΝΔ έβγαλε χθες δισέλιδη ανακοίνωση «για να πει πως τα πέντε παιδιά που προσπαθούσαν να κάνουν μάθημα στο καφενείο του χωριού μέσα από δύο κινητά τηλέφωνα ήταν fake news που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για τη ΝΔ και την κατάντια της κας Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον κοινοτάρχη Πεύκης: Είναι στέλεχος της ΝΔ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητεί από τη Νέα Δημοκρατία να αφήσει «τις γελοίες δικαιολογίες και να αντιληφθεί ότι χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν παράλληλα στις ανάγκες τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας. Το ελάχιστο που έχει να κάνει, σήμερα κιόλας, είναι να προμηθεύσει τους μαθητές με τα απαραίτητα μέσα».

ΕΠΕΚΕ Παιδείας: «Πεταμένα λεφτά» και ο τεχνολογικός εξοπλισμός των μαθητών για τη ΝΔ

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σχετικά πως «δεν είμαστε θέση να γνωρίζουμε σε ποια "μαγκάλια" και αναμμένα κάρβουνα κάθεται το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ για να εκδίδει ανακοινώσεις που αφενός επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, αφετέρου παραδέχονται το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον ψηφιακό ανασχηματισμό των σχολείων - μάλιστα σε περιόδους δημοσιονομικής στενότητας.

Έτσι:

1. Μετά τη χθεσινή απαράδεκτη εικόνα των μαθητών στο καφενείο, καθώς και την παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στέλνουν εσπευσμένα 15 υπολογιστές. Ταυτόχρονα ομολογούν πως επί 8 μήνες δεν έκαναν τίποτα για το ψηφιακό εξοπλισμό στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης.

Δίχως ίχνος ντροπής αναφέρουν πως ο διευθυντής Εκπαίδευσης ζήτησε μόλις χθες(!) την καταγραφή των αναγκών. Τι έκαναν τόσο καιρό; Απολύτως τίποτα! Ούτε στην Πεύκη Ηλείας, ούτε πουθενά αλλού. Παρόμοια, τίποτα δεν έπραξαν για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης, παρά μόνο ευχολόγια και ευχαριστίες στο πολυδιαφημισμένο Webex της Cisco. Τώρα τρέχουν πανικόβλητοι για να διαχειριστούν την οργή μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών».

Κατά την ΕΠΕΚΕ Παιδείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η υπουργός Παιδείας «συνεχίζει απτόητη να κοροϊδεύει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Μιλά για "μεμονωμένα προβλήματα και αρρυθμίες", όπως επίσης και για εξοπλισμό των μαθητών με "90.000 ηλεκτρονικές συσκευές". Ωστόσο, για μια ακόμη φορά, η πραγματικότητα συγκρούεται με την αλήθεια της κας Κεραμέως, αφού μόνο 20.000 συσκευές έχουν διανεμηθεί -και αυτές από δωρεές ιδιωτών και ιδρυμάτων. Οι υπόλοιπες 70.000 έχουν απλώς ενταχθεί σε διαγωνισμό του ΕΣΠΑ και στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα φτάσουν στους μαθητές τον Φεβρουάριο του 2021».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί από τη ΝΔ ν απαντήσει: «ισχύει ή όχι πως δεν ξοδεύτηκε ούτε 1 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού των μαθητών; Ήταν άραγε και αυτή η δαπάνη «πεταμένα λεφτά» όπως στην περίπτωση των ΜΕΘ;».

Επιπλέον, επισημαίνει πως το γραφείο τύπου της ΝΔ, με τη χθεσινή του ανακοίνωση, «αναγνωρίζει πως το 2018 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προμήθευσε τα σχολεία με ηλεκτρονικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 68,6 εκατ. ευρώ. Τους ευχαριστούμε για τον ακριβή υπολογισμό και τη διαφήμιση. Τους καλούμε να κάνουν τη σύγκριση με το δικό τους πρόγραμμα των 12 εκατ. ευρώ. Έπειτα ας ενημερώσουν και την υπουργό Παιδείας ώστε να σταματήσει να εκτίθεται και να ψευδολογεί πως δήθεν βρήκε μόνο 4.500 υπολογιστές στα σχολεία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί, τέλος, τη ΝΔ, «αντί να εκδίδει ανακοινώσεις, που τελικά μόνο την κυβέρνησή της δυσφημούν, να συμβουλεύσει την υπουργό Παιδείας να δώσει λύσεις, τουλάχιστον για όσο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να τη στηρίζει και την κρατά στη θέση της. Λύσεις ανάλογες με αυτές που δόθηκαν στην Πεύκη Ηλείας, αλλά σε όλη τη χώρα. Και όχι να στέλνει εξοπλισμό στους μαθητές μόνον όταν ξεσκεπάζεται και λαμβάνει δημοσιότητα το φιάσκο ή όταν αναγκάζεται να παρέμβει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Πολιτική

Προτεινόμενα για εσάς