Ευκαιρία για τη «μάχη» των αριθμών

Σάββατο, 24 Οκτ 2020 07:00
INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

Ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση ή αφορμή για κοκορομαχίες; Στο κρίσιμο αυτό ερώτημα καλούνται να απαντήσουν τα πολιτικά κόμματα κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο. Τη συζήτηση προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα, με την οικονομία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Το μεγάλο όμως στοίχημα είναι να μην περιοριστεί η συζήτηση σε ένα blame game μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αποτελέσει τη «σπίθα» που θα πυροδοτήσει έναν ουσιαστικό διάλογο. Η εύθραυστη ελληνική οικονομία -έπειτα από μια μακροχρόνια μνημονιακή «ταλαιπωρία»- καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του κορονοϊού. 

Η έλευση του δεύτερος κύματος της πανδημίας εξανεμίζει τις αισιόδοξες προβλέψεις για ταχύτατη επιστροφή στην ανάπτυξη και απειλεί να βαθύνει την ύφεση με την οποία θα κλείσει η φετινή χρονιά. Την ίδια στιγμή καθυστερήσεις παρατηρούνται και στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρά την πορεία του κορονοϊού στη γηραιά ήπειρο. Είναι δηλαδή ορατός ο κίνδυνος να καθυστερήσει η έλευση «ζεστού χρήματος», κάτι που θα επηρεάσει το σύνολο της οικονομίας. 

Με αυτά τα δεδομένα είναι φανερό πως οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολοι και απαιτείται ένα σχέδιο πολλών «ταχυτήτων» για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Πάνω σε αυτό το σχέδιο είναι ευκαιρία να διεξαχθεί αυτές τις ημέρες η πολιτική συζήτηση στη Βουλή και τα κόμματα καλούνται να καταθέσουν ουσιαστικές προτάσεις.  

Είναι αναμενόμενο πως σε μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να λείψουν οι πολιτικές αψιμαχίες. Και πολιτικές κόντρες θα υπάρξουν, και οι τόνοι θα ανέβουν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, οι παράλληλοι μονόλογοι, οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί και οι αλληλοκατηγορίες δεν πρέπει να κυριαρχήσουν. Με δεδομένο πως η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών έχει ζητήσει να πάρει τον λόγο, είναι μια ευκαιρία να ακουστούν και διαφορετικές φωνές. 

Ας επιλέξουν λοιπόν αυτή τη φορά τα κόμματα να δώσουν τη «μάχη» των αριθμών και ας μην επιλέξουν τα πολιτικά… πυροτεχνήματα.
 

Απόψεις

Προτεινόμενα για εσάς