ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΧΑ: Ελπίδες από την Ασία, καθώς η παγκόσμια αστάθεια δεν βοηθά την Αθήνα

Παρασκευή, 23 Οκτ 2020 07:55 UPD: 09:24
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι αμερικανοί επενδυτές αισθάνθηκαν να αυξάνει τη διάθεσή τους για ρίσκο  η πτώση των εβδομαδιαίων αξιώσεων επιδομάτων ανεργίας πριν από τη διαπραγμάτευση στη Wall Street και τελικά ώθησαν ψηλότερα τους δείκτες της. Αλλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αγωνίστηκαν να αποτρέψουν μια τέταρτη συνεχόμενη πτώση. Αυτά πριν από την αναμέτρηση των υποψηφίων Προέδρων στις ΗΠΑ και ασχέτως των εντυπώσεων που θα σχηματιστούν από το debate που τελείωσε λίγο πριν τις 6:00 δική μας ώρα, με 12 μέρες απόσταση των εκλογών οι αναλυτές τονίζουν ότι θα υπάρξει η προεκλογική παράλυση.

Τα απογοητευτικά δεδομένα για το ηθικό των καταναλωτών της Γερμανίας έφεραν την πρώτη πτώση της εβδομάδας για το ισχυρό ως χθες ευρώ, ενώ η λίρα της Τουρκίας έπεσε ξανά καθώς η κεντρική τράπεζά της δεν επέλεξε να αυξήσει στα επιτόκια της. Παράλληλα στην Ευρώπη τα κρούσματα  κρονοϊού ανεβαίνουν σε ρεκόρ υψηλών, με την Ισπανία να γίνεται η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο μολύνσεις και η Γαλλία, η Βρετανία και η Ιταλία βλέπουν όλες αυξήσεις στα πρόσφατα ρεκόρ. Η επιφύλαξη που χαρακτήρισε τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων οδήγησε επίσης σε αύξηση τις αποδόσεις χρέους της ιταλικής κυβέρνησης, αν και υπήρχε επίσης έντονη ζήτηση των ιταλικών ομολόγων 30 ετών και η αρχική μετάβαση στα εξαιρετικά ασφαλή γερμανικά ομόλογα δεν κράτησε μετά το μεσημέρι.

Είναι βέβαιο πως οι συνθήκες παρέμειναν ασταθείς.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν αρχικά κάτω από καθεστώς πιέσεων που σταδιακά εξαντλήθηκαν και αρκετοί ασιατικοί δείκτες έχουν πορεία σχήματος V στην οποία συνέβαλλε η πρώτη εντύπωση από την αναμέτρηση δύο υποψηφίων που ο ένας είναι δυο χρόνια πάνω από τα εβδομήντα και ό άλλος οκτώ. Το δυσάρεστο για όλους τους ευρωπαίους ήταν πως η εξέλιξη της συζήτησης δεν επέτρεψε να παρουσιαστούν οι θέσεις τους για την εξωτερική πολιτική της ισχυρότερης στρατιωτικά και οικονομικά χώρας.

Η αγορά ακολούθησε τη μοίρα της, εν μέσω μιας συντονισμένης διεθνώς τάσης φυγής, με γενίκευση των πιέσεων. Ξεκίνησε ακόμα μια καθοδική συνεδρίαση, όπου το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 2,27 μονάδων έγινε αμέσως αντιληπτό πως θα ήταν ανώτερο μέρας. Έτσι και οι 610,72 μονάδες για τον ΓΔ (πτώση κατά 9,23 μονάδες) ήρθαν μετά από 21 λεπτά διαπραγμάτευσης και έγινε νέο χαμηλό β΄ εξαμήνου και τελευταίων 3 μηνών, όταν μέχρι χθες αυτά τα στατιστικά αρνητικά πρωτεία είχαν οι 612,31 μονάδες από τις 31 Ιουλίου. Με τη συμπλήρωση των 10 εκατ. ευρώ για τον τζίρο, στις 12:24, ο μέσος όρος ήταν στις 611,57 με μεταβολή -1,36% και από τον 25άρη οριακά κέρδη, κάτω του +0,2%, εμφάνιζαν ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ. Όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σφράγιζαν απώλειες και για κάτι ανάλογο ειδοποιούσαν τα futures των δεικτών της Wall Street.

Ενδοσυνεδριακά είχαμε μια προσπάθεια για ανάκτηση του χαμένου εδάφους, από τις 12:25 ως τις 14:20, που ήταν τόσο αποτελεσματική, ώστε να εμφανιστεί νέο υψηλό μέρας στις 617,92 οριακά ψηλότερο από το αρχικό. Η άνοδος αυτή ήταν συνυφασμένη με την πορεία του ΔΤΡ το ίδιο διάστημα, με τίναγμα από τις 277 ως τις 283 μονάδες. Στις 16:30 που ανοίξανε και οι αγορές των ΗΠΑ, οι πιέσεις δυνάμωσαν και ήταν η ώρα της αναζήτησης νέου κατώτερου μέρας. Στις 16:35 είχε χαθεί το επίπεδο των 610 με τζίρο 35,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι θεσμικοί του δολαρίου άσκησαν αμέσως ισχυρές πιέσεις στα τραπεζικά blue chip. Τα κέρδη των τριών ανοδικών ήταν της τάξης του +1% και αφορούσαν τις ΕΕΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Το αναφέραμε πρόσφατα και έγινε χθες. Αφού κράτησαν τον ΓΔ λίγο κάτω από τις 610 και δεν έβγαλε αντίδραση η αγορά, ενίσχυσαν τις πιέσεις παντού και από τις 617,97 σε 3,5 ώρες εμφανίστηκαν οι 607,75 μονάδες. Υπερίσχυσε το τρεχάτε ποδαράκια μου.

Η επαναφορά των τιμών του μέσου όρου πάνω από τις 610 μονάδες θα κριθεί σήμερα και το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς με βάση τη δυναμική στα ασιατικά χρηματιστήρια ευνοεί την ανάπτυξη προσδοκιών προς αυτή την κατεύθυνση.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς