ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: «Απελευθέρωση» από αξίες υψηλού ρίσκου

Παρασκευή, 23 Οκτ 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

*Στο χρηματιστήριο της Αθήνας ταιριάζει το κουπλέ από το Κλωτσοσκούφι, το ρεφρέν του οποίου θυμηθήκαμε, βλέποντας πλάνα από διαδηλωτές κατά των μέτρων για την πανδημία σε διάφορα σημεία της Ευρώπης που φώναζαν… Freedom. Ζητούσαν λευτεριά από περιορισμούς που επέβαλαν οι κατά τόπους Αρχές, μετά την έξαρση των κρουσμάτων πολύ πριν μπει ο χειμώνας για τα καλά. Με τη βοήθεια του ποιητικού μας ίστρου, παραδίδουμε το άσμα για το Χ.Α.: Ποτέ δε γνώρισα μιαν άσπρη μέρα και δε με φίλησε ποτέ (ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής  χαλάρωσης), καλάμι έρημο είμαι στον κάμπο (των αναδυόμενων αγορών) που πάει κι έρχεται με τον αγέρα (που φυσάει στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια). Οι διαχειριστές κεφαλαίων επιλέγουν απέναντι στην επιδείνωση της πανδημίας την απελευθέρωση κεφαλαίων από αξίες υψηλού ρίσκου, των οποίων η αποτίμηση σχετίζεται με την παγκόσμια ανάπτυξη.

*Η αγορά ακολούθησε χθες τη μοίρα της, εν μέσω μιας συντονισμένης διεθνώς τάσης φυγής, με γενίκευση των πιέσεων. Ξεκίνησε ακόμα μια καθοδική συνεδρίαση, όπου το άνοιγμα με καθοδικό χάσμα 2,27 μονάδων έγινε αμέσως αντιληπτό πως θα ήταν ανώτερο ημέρας. Έτσι και οι 610,72 μονάδες για τον Γ.Δ. (πτώση κατά 9,23 μονάδες) ήρθαν έπειτα από 21 λεπτά διαπραγμάτευσης και έγινε νέο χαμηλό β’ εξαμήνου και τριών τελευταίων μηνών, όταν μέχρι χθες αυτά τα στατιστικά αρνητικά πρωτεία είχαν οι 612,31 μονάδες από τις 31 Ιουλίου. Με τη συμπλήρωση των 10 εκατ. ευρώ για τον τζίρο, στις 12:24, ο μέσος όρος ήταν στις 611,57 με μεταβολή -1,36% και από τον 25άρη οριακά κέρδη, κάτω του 0,2%, εμφάνιζαν ΑΡΑΙΓ και ΣΑΡ. Όλα τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη σφράγιζαν απώλειες και για κάτι ανάλογο ειδοποιούσαν τα futures των δεικτών της Wall Street.

*Εδώ, ωστόσο, είχαμε μια προσπάθεια για ανάκτηση του χαμένου εδάφους, από τις 12:25 ως τις 14:20, που ήταν τόσο αποτελεσματική ώστε να εμφανιστεί νέο υψηλό ημέρας στις 617,92, οριακά ψηλότερο από το αρχικό. Η άνοδος αυτή ήταν συνυφασμένη με την πορεία του ΔΤΡ το ίδιο διάστημα, με τίναγμα από τις 277 ως τις 283 μονάδες. Κατόπιν, με τρία κύματα ρευστοποίησης θέσεων κατέβηκε στις 613 και κάτι, με το που έπιασε στις 16:15 ο τζίρος τα 31,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή τον μέσο ημερήσιο τζίρο για τις τρεις προηγούμενες συνεδρίες. Αυτό το δεδομένο τόνιζε πως χθες οι θεσμικοί είχαν πάρει πιο σοβαρά τις εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό και μάλλον είχαν καταλήξει σε συμπεράσματα που θα τα αντιληφθούμε λίγο αργότερα.

*Όσο για τους δείκτες στην Ευρώπη, όταν το Χ.Α. εμφάνισε τη μικρότερη πτώση, εκείνοι ομαδικά είχαν πέρασμα από το θετικό πεδίο, που ήταν βραχύβιο. Στις 16:30 που άνοιξαν και οι αγορές των ΗΠΑ, οι πιέσεις εντάθηκαν και ήταν η ώρα της αναζήτησης νέου κατώτερου ημέρας. Στις 16:35 είχε χαθεί το επίπεδο των 610 με τζίρο 35,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι θεσμικοί του δολαρίου άσκησαν αμέσως ισχυρές πιέσεις στα τραπεζικά blue chips. Τα κέρδη των τριών ανοδικών ήταν της τάξης του 1% και αφορούσαν τις ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΤΕΝΕΡΓ. Το αναφέραμε πρόσφατα και έγινε χθες. Αφού κράτησαν τον Γ.Δ. λίγο κάτω από τις 610 και δεν έβγαλε αντίδραση η αγορά, ενίσχυσαν τις πιέσεις παντού και από τις 617,97 σε τρεισήμισι ώρες εμφανίστηκαν οι 607,75 μονάδες. Υπερίσχυσε το τρεχάτε ποδαράκια μου. 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Αν ζούσε ο Αλέκος Σακελλάριος, θα μαθαίναμε πώς βλέπει τώρα το νόημα των στίχων στο περίφημο Κλωτσοσκούφι: «Κάθε ά κάθε άνθρωπο μονάχο κάθε ά κάθε άνθρωπο μαγκούφη θα τον έ θα τον έχουνε οι άλλοι πάντοτε - πάντοτε για κλωτσοσκούφι». Γιατί θα μπορούσαν σήμερα να είναι μέρος του ύμνου όσων θεωρούν τα μέτρα για την πανδημία μέρος ενός σχεδίου αόρατων, στους απλούς πολίτες, κέντρων εξουσίας. Αντιλαμβάνονται ότι αυτά, ψηφιοποιώντας τις κοινωνικές δράσεις, έχουν στόχο την αναδιάρθρωση των κοινωνιών. Ορίζοντας ως ιδανικό τη μοναχικότητα στον καθημερινό βίο, η οποία μας καθιστά δέσμιους των βουλήσεων μιας ελίτ που θα διατηρήσει το προνόμιο στη φυσιολογική ζωή. Μπορεί να είναι υπερβολική η ανησυχία και ακραίες οι κραυγές πανευρωπαϊκά, γι’ αυτό λίγοι αναζητούν σε βάθος τις πραγματικές επιπτώσεις από τη διατήρηση μιας απειλής στη ζωή των ανθρώπων επί χρόνια. Και αυτή η πιθανότητα, ωστόσο, δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί. Το βλέπε και άγγιζε… την οθόνη, τρομάζει τους πάντες.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς