ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΕΚΤ: Ενισχύει και βελτιώνει το εσωτερικό πλαίσιο για τις καταγγελίες

Πέμπτη, 22 Οκτ 2020 11:58 UPD: 12:01
EPA / RONALD WITTEK

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ένα ενισχυμένο εσωτερικό πλαίσιο των καταγγελιών για την προστασία της ακεραιότητας του θεσμικού οργάνου. Περιλαμβάνει ένα νέο εσωτερικό εργαλείο για την απλή και ασφαλή αναφορά πιθανών παραβιάσεων σε επαγγελματικά καθήκοντα, ακατάλληλης συμπεριφοράς ή άλλων παρατυπιών και τη δυνατότητα για τους καταγγέλλοντες και τους μάρτυρες να ζητούν προστασία από δυνητικά αντίποινα. Το νέο τεχνολογικό εργαλείο επιτρέπει επίσης τις ανώνυμες αναφορές.

«Η ηθική συμπεριφορά υπερβαίνει την απλή συμμόρφωση με το νόμο, τους κανόνες και τις πολιτικές. Είναι μια δέσμευση που καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας και μας οδηγεί να κάνουμε τη σωστή επιλογή, ακόμη και αν αντιμετωπίζουμε προκλήσεις ή βρισκόμαστε υπό πίεση», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Το νέο πλαίσιο για τις καταγγελίες ενισχύει την αφοσίωση της ΕΚΤ στις κοινές αξίες της και ενθαρρύνει το προσωπικό να δρα με πλήρη εμπιστοσύνη».

Το νέο τεχνολογικό εργαλείο αναμένεται να είναι διαθέσιμο τις επόμενες εβδομάδες. Το διαδικτυακό εργαλείο εσωτερικής αναφοράς συμπληρώνει τον υφιστάμενο μηχανισμό αναφοράς παραβιάσεων της ΕΚΤ που χρησιμοποιείται κυρίως στην τραπεζική εποπτεία και  διατίθεται εξωτερικά.

Η πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της ΕΚΤ για της προώθηση της ακεραιότητας, της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης και των υψηλότερων δεοντολογικών προτύπων.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς