ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

ΧΑ: Η ενδυνάμωση των κινδύνων από την πανδημία κάμπτει τη διάθεση για ρίσκο παγκόσμια

Πέμπτη, 22 Οκτ 2020 08:20 UPD: 09:09
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το σημαντικό για το ΧΑ ήταν πως εμφανίστηκαν ανακλαστικά από τους θεσμικούς οι οποίοι  έδειξαν να δίδουν προτεραιότητα στην αποτροπή μιας επιτάχυνσης στην κάθοδο, δηλαδή στην στατιστική εικόνα της αγοράς. Τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα την εισαγόμενη νευρικότητα, που παράγεται στις ανεπτυγμένες αγορές από την πανδημία και το αδιέξοδο στην προσπάθεια για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η ενίσχυση της καθοδικής ορμής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά το κλείσιμο στην Αθήνα ήταν εντυπωσιακή, με ξεπούλημα στις μετοχές των υπηρεσιών υγείας και στις κατασκευαστικές. Το επενδυτικό φρόνημα παγκόσμια έπληξε το επαναλαμβανόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες για μια επιπλέον ενίσχυση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι δεν είναι πρόθυμοι να επιτύχουν έναν αποδεκτό συμβιβασμό για την τόνωση, μετά από αναφορές προόδου νωρίτερα στην ημέρα.

Για να γίνει αντιληπτό το γιατί μια κατάσταση στην Ουάσιγκτον πολιτικού ανταγωνισμού σε προεκλογική περίοδο παραθέτουμε τη σημερινή δήλωση του Anthony Chan, της Union Bancaire Privee (UBP) στο Χονγκ Κονγκ: «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα παραμείνει αόριστη, υπό την έννοια ότι αυτό το ποσό για το οποίο μιλάμε, 1,88 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου το 9% του ΑΕΠ και 2,2 τρισεκατομμύρια που είναι το πακέτο Pelosi, δηλαδή είναι ακόμη υψηλότερο περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ακόμα και αν και οι δύο πλευρές καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία, δεδομένης της αυστηρής προθεσμίας πριν από τις εκλογές, είναι απίθανο κάτι τέτοιο να μπορεί να περάσει ομαλά από τη Γερουσία».

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν καθοδικά σήμερα Πέμπτη 22/10, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ κινήθηκαν χαμηλότερα καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών για ένα πρόγραμμα τόνωσης στις ΗΠΑ και για την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 παγκόσμια. Στη Wall Street χθες, o Dow Jones υποχώρησε -0,35% ή 98 μονάδες στις 28.210,82, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,22% στις 3.435,56 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,28% στις 11.484,69 μονάδες.

Στην Αθήνα χθες, ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 623,8 μονάδες, στο δεκάλεπτο χτύπησε στις 624,6 και βούλιαξε στις 12:04 ως τις 619,3, για να εκτιναχθεί κατόπιν ως τις 623,3 στις 13:43. Αυτό είχε σαν συνέπεια να υπάρχει απόσταση άνω των 4 μονάδων από το κατώτερο της Τρίτης, για τους επαγγελματίες επενδυτές αυτό αποτέλεσε θετικό μήνυμα από στατιστικής πλευράς. Με αποτέλεσμα έστω και για λίγο διάστημα, στη μέση των συναλλαγών, να εμφανίσει οριακά κέρδη μετά το πρώτο τρίωρο. Κάτι που δεν παρατηρήσαμε στους δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων του ευρώ, αφού εκείνη την ώρα υποχωρούσαν υπολογίσιμα, αλλά απλώς λιγότερο από την πτώση στην εγγραφή του πυθμένα τους, όταν έχαναν πάνω από -1%.

Εδώ, με αυτές τις παρεμβάσεις που περιγράψαμε, με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος έφθασε τα 15,2 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ βρισκόταν στις 622 μονάδες περίπου με μεταβολή -0,22%. Σε μεγάλο ποσοστό την διαφορά έκαναν για άλλη μια σύνοδο τα τραπεζικά blue chip, αν και τίποτε δεν μπορούσε να αποκλείσει την κάμψη στη διάθεση άμυνας, καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για καθοδικό άνοιγμα. Εδώ στις 14:30 και μετά, σχεδόν τα μισά blue chip εμφάνιζαν θετικές μεταβολές με την ΕΧΑΕ αμετάβλητη. Άρα η σχέση ανοδικών καθοδικών ήταν 12-12. Δεν νομίζουμε πως υπήρχαν τέτοιου είδους τακτικές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς σε αυτά η φυγή από το ρίσκο δεν είχε οδηγήσει ακόμα τις τιμές σε κρίσιμα επίπεδα, στατιστικά.

Με το μόνο σταθερό στην τρέχουσα εβδομάδα το ύψος του ημερήσιου τζίρου, που είναι ελαφρά πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ και μια κυκλικότητα στις πιέσεις και  το αγοραστικό ενδιαφέρον που προκαλεί ζάλη, λογικά οι αναλυτές αναπτύσσουν προσδοκίες χαμηλής στόχευσης για το βραχυπρόθεσμο μέλλον. Δεν λείπει από τη δέσμη των σχολίων η αισιοδοξία, αλλά παράλληλα αναδύεται η “κούραση” από την άρνηση της αγοράς να περάσει εκτός μιας ζώνης πλάγια κίνησης, διαρκείας 16 εβδομάδων, μεταξύ των 610 και 670  μονάδων χονδρικά.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ παρατηρούσε: “Η επιδείνωση της επιδημικής καμπύλης, η συντήρηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και συντηρούμενη χαμηλή ορατότητα στις Τράπεζες, ενόσω κρίσιμες λεπτομέρειες για το σχέδιο της bad bank παραμένουν αδιευκρίνιστες, συντηρούν την αποστροφή προς το μετοχικό κίνδυνο. Έτσι, η επανάληψη μιας ακόμη ανοδικής συνεδρίασης υπό συνθήκες χαμηλών συναλλαγών, ήταν το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο για τη σημερινή συνεδρίαση. Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο του ΟΠΑΠ, με επιτόκιο που δεν θα είναι χαμηλότερο από το 2,1%”.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς