ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σοφόν... το ασαφές: Η αντίδραση των θεσμικών

Πέμπτη, 22 Οκτ 2020 07:00

Από την έντυπη έκδοση

* Είναι δυνατό να παραμένει συντονισμένη η αγορά της Αθήνας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές (υποχωρούσαν όλες από την έναρξη ως το πέρας του πρώτου δίωρου και μετά αντέδρασαν ομαδικά με πορεία σχήματος V, διατηρώντας απώλειες της τάξης του 0,8% ) και ταυτόχρονα να αμύνεται; Αποδείχθηκε ότι είναι. Αφού ο Γ.Δ. ξεκίνησε από τις 623,8 μονάδες, στο δεκάλεπτο χτύπησε στις 624,6 και βούλιαξε στις 12:04 ως τις 619,3, για να εκτιναχθεί κατόπιν ως τις 623,3 στις 13:43. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει απόσταση άνω των 4 μονάδων από το κατώτερο της Τρίτης, και για τους επαγγελματίες επενδυτές αυτό αποτέλεσε θετικό μήνυμα από στατιστικής πλευράς. Με αποτέλεσμα έστω και για λίγο διάστημα, στη μέση των συναλλαγών, να εμφανίσει οριακά κέρδη μετά το πρώτο τρίωρο. Κάτι που δεν παρατηρήσαμε στους δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων του ευρώ, αφού εκείνη την ώρα υποχωρούσαν υπολογίσιμα, αλλά απλώς λιγότερο από την πτώση στην εγγραφή του πυθμένα τους, όταν έχαναν πάνω από 1%. 

* Εδώ, με αυτές τις παρεμβάσεις που περιγράψαμε, με τη συμπλήρωση 4 ωρών ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο τζίρος έφθασε τα 15,2 εκατ. ευρώ και ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 622 μονάδες περίπου με μεταβολή -0,22%. Σε μεγάλο ποσοστό τη διαφορά έκαναν για άλλη μια σύνοδο τα τραπεζικά blue chip, αν και τίποτε δεν μπορούσε να αποκλείσει την κάμψη στη διάθεση άμυνας, καθώς τα ΣΜΕ των δεικτών της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για καθοδικό άνοιγμα. Εδώ στις 14:30 και μετά, σχεδόν τα μισά blue chip εμφάνιζαν θετικές μεταβολές με την ΕΧΑΕ αμετάβλητη. Άρα η σχέση ανοδικών - καθοδικών ήταν 12-12. Δεν νομίζουμε πως υπήρχαν τέτοιου είδους τακτικές στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς σε αυτά η φυγή από το ρίσκο δεν είχε οδηγήσει ακόμα τις τιμές σε κρίσιμα επίπεδα, στατιστικά. 

* Το σημαντικό για το Χ.Α. ήταν πως εμφανίστηκαν ανακλαστικά από τους θεσμικούς οι οποίοι  έδειξαν να δίδουν προτεραιότητα στην αποτροπή μιας επιτάχυνσης στην κάθοδο, δηλαδή στη στατιστική εικόνα της αγοράς. Τοποθετώντας σε δεύτερη μοίρα την εισαγόμενη νευρικότητα, που παράγεται στις ανεπτυγμένες αγορές από την πανδημία και το αδιέξοδο στην προσπάθεια για επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα για την οικονομία των ΗΠΑ. Όσο για την ενσωμάτωση στις αποτιμήσεις του κινδύνου από την ένταση στο Αιγαίο, φαίνεται πως θεώρησαν ότι ολοκληρώθηκε. Αναφερόμαστε στην πρόσφατη κάθοδο από την κορυφή των 653,89 μονάδων, που χτύπησε η αγορά ακριβώς ένα μήνα πριν από χθες. Η στήλη δεν έκρυψε πως βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο αναγνωρίζοντας την πιθανότητα από κάποιους να χαρακτηρίζεται υπεραισιόδοξη. Αλλά, παρά τις πιέσεις στις δημοπρασίες, δεν θεωρούμε «κακή» την τελική κατάληξη.

* Γιατί αν κάποιος παρακολουθούσε ταυτόχρονα, όπως εμείς, τη δυναμική στα μεγάλα ευρωπαϊκά και την πρώτη ώρα στη Wall Street, θα δικαιολογούσε την υπεροχή της προσφοράς στις δημοπρασίες του Χ.Α. Γιατί το μήνυμα από την έκρηξη της μεταβλητότητας από τις 16:30 ως τις 17:30 ήταν ξεκάθαρο. Οι επαγγελματίες επενδυτές παγκόσμια δεν ήξεραν με ποιες αξίες θα πάνε και ποιες θα αφήσουν. Η ελληνική αγορά αντιθέτως ήξερε πολύ καλά πως δεν ήθελε επαναπροσέγγιση των χαμηλών της Τρίτης και διαπίστωσε γρήγορα πως δεν μπορούσε επίσης να βρεθεί ψηλότερα από το ανώτερο της προηγούμενης. Συνεπώς το μικρό εύρος διακύμανσης ήταν ανάγκη που την εκπλήρωσε η… «φιλοτιμία» των θεσμικών. Οι ιδιώτες δικαίως «σιωπούν».   

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

* Η πανδημία δεν αφορά μόνο την κατάληψη του ανθρώπινου οργανισμού από τον COVID-19, αφού έχει καταφέρει να καταλαμβάνει το μυαλό των περισσότερων εξ όσων πληροφορούνται για την εξέλιξη της νόσου. Μάλλον ανήκουν σε εκείνους που ενημερώνονται γενικότερα καθημερινά. Το υπόλοιπο των σκέψεων αφορά την τουρκική επιθετικότητα, που έχει φθάσει σε όρια τα οποία χαρακτηρίζουν ως κρίσιμα οι περισσότεροι πολιτικοί της χώρας. Αν κάποιος έχει ασκηθεί στο να καθαρίζει τις σκέψεις του ώστε να υπάρξει χώρος και για ένα προσωπικό αναλογισμό, δεν είναι σίγουρο πως θα βρει ένα πεδίο που δεν θα τον γεμίζει αρνητισμό, παρά μόνο στα αγαπημένα του πρόσωπα. Οι άνθρωποι αυτή την εποχή αντιλαμβάνονται πως απειλούνται πολλαπλά και από διαφορετικής υφής κινδύνους και προσπαθούν ενστικτωδώς να ανακαλύψουν δρόμους άμυνας. Κανένας δεν μπορεί να τους καλύψει πλήρως και γι’ αυτό αποκτά διαφορετική διάσταση σήμερα η φιλοσοφική αντίληψη περί ζωής και θανάτου. Καθώς υπάρχει ακόμα και σε όσους δεν την αναζήτησαν ποτέ ενσυνείδητα. 

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς