ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Σαρλ Μισέλ: Το Λονδίνο πρέπει να αποφασίσει για το Brexit

Τετάρτη, 21 Οκτ 2020 11:33 UPD: 12:39
REUTERS / POOL

«Οι κυρίαρχες επιλογές της Βρετανίας αναφορικά με το Brexit θα καθορίσουν και την μελλοντική πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τονίζοντας ότι πλέον εναπόκειται στο Λονδίνο να διακόψει το αδιέξοδο των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Απογοητευμένες και οι δύο πλευρές από την πορεία των συνομιλιών, προέτρεψαν η μία την άλλη να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί ένα βιαστικό φινάλε, μετά από 5 χρόνια συνομιλιών, το οποίο θα επιβαρύνει περισσότερο την ήδη πληγείσα από τον κορωνοϊό ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ο χρόνος τελειώνει και είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για όλα τα νομικά θέματα», είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η κυρίαρχη απάντησή τους θα καθορίσει το επίπεδο πρόσβασής τους στην εσωτερική μας αγορά. Αυτό είναι απλώς κοινή λογική», ανέφερε. «Δεν έχει να κάνει με την επιλογή τακτικών διαπραγμάτευσης. Έχει να κάνει με την επιλογή του μοντέλου της κοινωνίας τους για το μέλλον. Θέλουν οι Βρετανοί φίλοι μας να ρυθμίσουν την κρατική βοήθεια και να τηρήσουν υψηλά πρότυπα στην υγεία; Εάν ναι, γιατί να μην δεσμευθούν σε αυτά», υπογράμμισε.

Ο Μισέλ τόνισε πάντως ότι τα 27 μέλη της ΕΕ πρέπει να είναι εξίσου έτοιμα για απότομη διάσπαση των εμπορικών δεσμών στο τέλος του έτους χωρίς νέα συμφωνίας για την αποφυγή δασμών ή ποσοστώσεων από το 2021.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters.

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς