ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Με απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης

Τετάρτη, 21 Οκτ 2020 10:45 UPD: 10:50
REUTERS / STAFF

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας στις ΗΠΑ για ένα νέο πακέτο για την ενίσχυση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 υποχωρεί σχεδόν 0,40%, με όλους τους κλάδους στα «κόκκινα» εκτός του τραπεζικού

Ο Λευκός Οίκος και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο βρέθηκαν πιο κοντά σε συμφωνία την Τρίτη, καθώς ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να δεχτεί ένα μεγάλο νομοσχέδιο, στην προσπάθειά του να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν θα συνεχιστούν και σήμερα.

Ωστόσο, ακόμη και αν οι 2 πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα υπογραφεί το νομοσχέδιο, καθώς η αντιπαράθεση των Ρεπουμπλικανών Γερουσιαστών αναφορικά με οικονομικό ύψος των μέτρων παραμένει ισχυρή.

Ο αντίκτυπος της επιδημίας του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία απεικονίζεται στη σημερινή έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναφέρει ότι η αξία του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να μειωθεί μεταξύ 7% και 9% το 2020, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στην Ευρώπη, το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζει να προκαλεί τρόμο, με την Ισπανία να εξετάζει τώρα την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περιοχές που έχουν πληγεί σοβαρά όπως η Μαδρίτη. Η Γαλλία έχει ήδη επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έθεσε άλλα 3 εκατομμύρια πολίτες στο ευρύτερο Μάντσεστερ στην κατηγορία 3, κλείνοντας πολλές μη απαραίτητες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία ο πληθωρισμός της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο έτρεξε με ρυθμό 0,5% σε ετήσια βάση, από 0,2% τον προηγούμενο μήνα.

Στην εταιρική επικαιρότητα, η Nestle θα βρεθεί στο επίκεντρο, αφού ο μεγαλύτερος όμιλος τροφίμων στον κόσμο αναθεώρησε ανοδικά την καθοδήγησή του για τις βιολογικές πωλήσεις το 2020 κι ενώ σημείωσε καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση το γ΄ τρίμηνο. Τα βελτιωμένα αποτελέσματα οφείλονται στην έντονη ζήτηση στις τροφές για τα κατοικίδια και τα προϊόντα υγείας.

Η Ericsson ανέφερε τριμηνιαία κέρδη καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, βοηθούμενη από την άνοδο των εσόδων στις επιχειρήσεις της, ενώ παράλληλα δήλωσε «πιο σίγουρη» για την επίτευξη των στόχων της το 2020.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FTSE 100 κινούνται χαμηλότερα περί του 0,40% και 0,60% αντίστοιχα, στο -0,30% ο CAC 40 στο Παρίσι, απώλειες -0,20 παρουσιάζει ο FTSE ΜΙΒ στο Μιλάνο.

Πηγή: investing.com

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς