«Περιμένοντας τον Γκοντό» στο Ηρώδειο

Κυριακή, 13 Σεπ 2020 10:19

Η παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» σε σκηνοθεσία  Γιάννη Κακλέα παρουσιάζεται, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στις 9.15 το βράδυ,  στο Ηρώδειο [πεζόδρομος Δ. Αρεοπαγίτου, Αθήνα].

«Η επιθυμία μας να ανεβάσουμε το “Περιμένοντας τον Γκοντό” γεννήθηκε από μια εσωτερική ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανή τη φλόγα της θεατρικής πράξης σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Για πρώτη φορά στους καιρούς που ζούμε κλείσανε τα Θέατρα και σταμάτησε κάθε καλλιτεχνική δημιουργία.

Τώρα, όμως, που ο κίνδυνος απομακρύνεται, το θέατρο οφείλει να δηλώσει παρόν στην επικοινωνία με τους ανθρώπους που αγαπούν την τέχνη, όπως έκανε αιώνες τώρα, με στόχο την ευχαρίστηση, τη διδαχή, την ψυχαγωγία και να προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία στον άνθρωπο που παλεύει να υπάρξει σε έναν κόσμο σκληρό και αβέβαιο», αναφέρουν οι συντελεστές της παράστασης.

Το αριστουργηματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, του σημαντικότερου, ίσως, θεατρικού συγγραφέα του καιρού μας, παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρο, μέσα στην αφοπλιστική του αλήθεια, σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της ίδιας του της ύπαρξης.

Στο έργο, ο Βλαδίμηρος και ο Εστραγκόν, δύο επιζήσαντες μοναχικοί χαρακτήρες, συναντιούνται στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά. Μετέωροι σε ένα έρημο τοπίο, μιλούν, αστειεύονται, παίζουν, σιωπούν και περιμένουν. Ο Γκοντό υποσχέθηκε πως θα ’ρθει.

Είναι ψευδαίσθηση; Θα κρατήσει την υπόσχεσή του και θα δώσει τη λύση; Υπάρχει και δοκιμάζει την πίστη τους; Ή μήπως αδιαφορεί για αυτούς και τους έχει ξεχάσει;

Αν και είναι φανερή η ματαιότητα αυτής της αναμονής, οι μοναχικοί αυτοί άνθρωποι κάνουν τα πάντα για να περάσουν όσο πιο ευχάριστα μπορούν τον χρόνο που τους απομένει, ελπίζοντας ότι ο Γκοντό θα έρθει και θα απαντήσει σε όλα τα υπαρξιακά ερωτήματα που τους απασχολούν.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» παραμένει πάντα τολμηρό και σύγχρονο.

Ο Σάμιουελ Μπέκετ με αυτό το έργο διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη με κατανόηση, και χιούμορ, γράφοντας μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους από την εμφάνισή του σ’ αυτόν τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας, σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης-Γιάννης Κακλέας, κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, επιμέλεια κίνησης: Άρης Σερβετάλης – Αγγελική Τρομπούκη, βοηθός σκηνοθέτη: Άρης Κακλέας, φωτογραφίες: Κωστής Γκιόκας. Η μετάφραση είναι της ομάδας των συντελεστών της παράστασης. Οργάνωση περιοδείας: Χρόνος-Δράσεις Πολιτισμού. Παραγωγή: ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου, Άρης Σερβετάλης, Ορφέας Αυγουστίδης,  Άρης Κακλέας. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

naftemporiki.gr

Πολιτιστικά

Προτεινόμενα για εσάς