Βουλή-πόρισμα Παπαγγελόπουλου: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Τετάρτη, 22 Ιουλ 2020 13:39 UPD: 13:46
INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με διαδοχικές ομιλίες συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, με το οποίο ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αμέσως μετά τη λήξη της, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της προτάσεως της ειδικής επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, μίλησε για το διακύβευμα της σημερινής συζήτησης στη Βουλή. Όπως είπε, «η εθνική ομοψυχία και ενότητα του ελληνικού λαού ενισχύεται όταν ο λόγος μας είναι ενωτικός και όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεών μας, και μάλιστα των πράξεων που έχουν συνέπειες για την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας. Όταν εξηγούμε στον ελληνικό λαό πώς συνέβησαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτές οι δυσώδεις υποθέσεις, πώς προέκυψαν όλες αυτές οι ευθύνες παρεμβάσεων της εκτελεστικής στη δικαστική λειτουργία. Πώς είχαμε τόσα πολλά κρούσματα παρέλκυσης και προσπάθειας αποπροσανατολισμού από τον έλεγχο πολύ σοβαρών υποθέσεων. Εν τέλει, όταν εξηγείται ποιος συντόνιζε όλα αυτά. Αυτό περιμένουμε από τους συναδέλφους και τον κ. Τσίπρα να πει. Να δώσει εξηγήσεις και να τονίσει ότι είμαστε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση ενός υπαρκτού εθνικού κινδύνου. Όσο δεν το κάνει, δεν ενισχύει αλλά υπονομεύει την ενότητα» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

«Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών. Αυτό σας αξίζει, αυτό σας αρμόζει, γι' αυτό και μόνο είστε ικανοί» ανέφερε, στην προανακριτική επιτροπή, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή πως η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα που θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη εισαγγελικής λειτουργού, που επιδιώχθηκε με λύσσα και εκδικητικότητα, από την πρώτη μέρα».

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση. Εκεί έγινε το μεγάλο πάρτι» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στο έδαφος των υπερτιμολογήσεων αναπτύχθηκε και το κόλπο της τεχνητής ζήτησης των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού. «Δεν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με θάρρος, αν και σας είπαμε ότι πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τα αποκαλύψουμε» είπε ο βουλευτής. «Κύριε Πλεύρη, μια φορά δεν παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι υπάρχει σκάνδαλο, αν και ο αρχηγός σας δημοσίως τρεις φορές παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές και με πολλούς πιθανούς ενόχους» επισήμανε ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Προσπάθειά σας είναι να πείσετε την κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο Novartis, που έχει βάθος αμέτρητο, δεν υπάρχει».

«To σκάνδαλο ερευνάται στα 4/5 της οικουμένης. Σε όλες αυτές τις χώρες που ερευνάται είναι σκευωρία; Η προσπάθειά σας είναι να δείξετε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ίδια η Ελένη Ράικου έχει μιλήσει για κορωνίδα των σκανδάλων» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει χύσει πολύ αίμα και ιδρώτα για να καλύψει τις απώλειες του εθνικού πλούτου».

«Με λύσσα πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς» υπογράμμισε ο κ. Λάππας, σημειώνοντας ότι η δίωξη Τουλουπάκη θα στιγματίζει το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη. Ιδίως για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι «πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι της οικουμένης». Όσο για τη δίωξη Τουλουπάκη, κατήγγειλε πως την είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προκάλεσε πλήθος ακυροτήτων στην προδικασία. Ανάμεσα σε αυτές η εξέταση μαρτύρων, εκτός του θέματος της επιτροπής, όπως οι κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, όπως ο Σάμπυ Μιωνής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα Ζαχαρή-Σοφουλάκη. «Ο νόμος προβλέπει ότι η εισαγγελική έρευνα γίνεται πάντα από μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται εισαγγελέας. Γιατί είχαμε δύο εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε πιθανόν κάποια κακή εξέλιξη, μήπως κάποιος εκ των δύο λοξοπατήσει; Ο κ. Σοφουλάκης δεν αφήνει γραμμή στο πόρισμά του να μην αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις αιτιάσεις των μηνυτών» τόνισε ο κ. Λάππας.

Το ΚΙΝΑΛ

Να μην προσπαθήσει να παρεκτραπεί από το συζητούμενο θέμα η συζήτηση στην Ολομέλεια και να κρυφτεί αυτή πίσω από τα ελληνοτουρκικά ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, «το ένα θέμα είναι θέμα εξωτερικής και εθνικής πολιτικής και το θέμα Παπαγγελόπουλου είναι θέμα που αφορά τη Δημοκρατία. Διαφωνούμε με την επιλογή του κ. Τσίπρα να εμπλέξουμε τα εθνικά θέματα με το θέμα που συζητάμε σήμερα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και ζήτησε «να μην στάξει η αίθουσα δηλητήριο».

Το ΚΚΕ

«Είναι φανερό ότι το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, για αυτό και δεν θα συμμετέχουμε στην ψηφοφορία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για τα πραγματικά γεγονότα» δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, κατηγορώντας ταυτόχρονα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για «προσπάθεια συγκάλυψης και όχι διερεύνησης και αποκάλυψης του υπαρκτού σκανδάλου της Novartis».

Ο κ. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «ορισμένα δεδομένα που υπάρχουν και για τα οποία δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι υπήρξε σκάνδαλο της Novartis, για αυτό έγινε και εξωδικαστικός συμβιβασμός των ΗΠΑ».

«Η τακτική που εφαρμόζουν όλες οι πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες επηρεάζουν κράτη, κυβερνήσεις και λειτουργούς της υγείας για να κερδίσουν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Το σκάνδαλο για τη Novartis ωχριά στον πόλεμο που γίνεται για τον Covid-19. Αυτός ο εμπορικός πόλεμος αποτελεί το υπόβαθρο των διώξεων» σημείωσε και συνέχισε:

«Δεύτερη αιτία του σκανδάλου είναι η εμπορευματοποίηση της υγείας από πλευράς όχι μόνο δημόσιας δαπάνης, αλλά και ιδιωτικής δαπάνης».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ κατηγόρησε τόσο τη ΝΔ, όσο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ για υποκρισία, τονίζοντας ότι «κανένα από αυτά τα κόμματα δεν ενδιαφέρθηκαν για την ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis».

«Αντίθετα, και τα τρία κόμματα προσπάθησαν να το συγκαλύψουν και να προχωρήσουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, παρουσιάζοντάς το ως σκευωρία. Και αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι και παρά τις δύο προανακριτικές - και επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ -, το σκάνδαλο κουκουλώθηκε. Και όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας για το σκάνδαλο Novartis και τις προεκτάσεις του είναι υποκριτικά, είναι λόγια του αέρα, γιατί στην πράξη δεν έκαναν τίποτα για να διερευνηθεί» υποστήριξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αντίστοιχη ήταν και η πρωτοβουλία της ΝΔ. Η κοινή στάση των τριών αυτών κομμάτων ήταν γιατί προσπαθούσαν να συγκαλύψουν τη μπόχα και τα "πάρε δώσε" με τους διαπλεκόμενους που συνεχίζουν ανενόχλητοι την κερδοσκοπία τους σε βάρος του λαού. Για αυτό επιλέχθηκε η διερεύνηση των αδικημάτων σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, γιατί θα οδηγούσε στη συγκάλυψη και για τις παρεμβάσεις ακόμα και στη δικαιοσύνη».

Ο κ. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ συμμετείχε στις προανακριτικές χωρίς καμία αυταπάτη για το πού θα οδηγηθεί η εξέλιξη των πραγμάτων».

«Επιδιώξαμε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του σκανδάλου, αλλά συναντήσαμε τείχος απροσπέλαστο με τη συμμετοχή και κύκλων της δικαιοσύνης. Παρεμπόδιση του ερευνητικού έργου της προανακριτικής αποτέλεσε και η μη αποστολή του συνόλου της δικογραφίας στο όνομα του ότι είναι απόρρητα τα έγγραφα που ήρθαν από την Αμερική.

Επίσης, αποδεικνύεται και από τη στάση που επέδειξαν για τους προστατευόμενους μάρτυρες, για τους οποίους εμείς λέγαμε ότι πρέπει να πέσουν οι μάσκες και να εξεταστούν με τα πραγματικά τους στοιχεία. Γιατί τώρα δεν μπορεί να πέσει φως και να διερευνηθεί η αξιοπιστία των κουκουλοφόρων όταν διατηρούν το καθεστώς ανωνυμίας τους» ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Υποστήριξε, τέλος, πως «μέσα από τη διαδικασία της προανακριτικής επιτροπής δημιουργήθηκαν πολλά ερωτηματικά από τις καταθέσεις και των ίδιων των ανωτάτων δικαστικών για τους χειρισμούς που κάνουν όταν ερευνούν υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα και αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους».

Ελληνική Λύση

Την αποχώρηση της Ελληνικής Λύσης από την ψηφοφορία που θα δεξαχθεί το βράδυ επί της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ο ειδικός εισηγητής του κόμματος, Βασίλης Βιλιάρδος.

ΜέΡΑ 25

Με την έναρξη της διαδικασίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση, δεν θα συμμετάσχει «σε αυτήν την φαρσοκωμωδία και επιλέγει τον δύσκολο δρόμο της παραγωγής πολιτικής». Ανέφερε ακόμη ότι «είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών ο εντοπισμός των σάπιων μήλων μέσα στο πολιτικό προσωπικό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πολιτική

Προτεινόμενα για εσάς