ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Πώς η HSBC Holdings έχασε 200 εκατ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα

Τετάρτη, 13 Μαϊ 2020 15:06 UPD: 15:10
EPA / WALLACE WOON

Οι μεγάλες αποκλίσεις τιμών που παρατηρήθηκαν στις αγορές χρυσού στη διάρκεια του Μαρτίου κόστισαν ακριβά στην HSBC Holdings, η οποία έχασε περίπου 200 εκατ. δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε «ρωγμές» και στην αγορά του χρυσού, με τις τιμές του πολυτίμου μετάλλου σε Νέα Υόρκη και Λονδίνου να σημειώνουν τη μεγαλύτερη απόκλιση σε διάστημα 40 ετών, καθώς τα περιοριστικά μέτρα και τα καθηλωμένα αεροσκάφη δεν επιτρέπουν τη μεταφορά χρυσού -στη φυσική τού μορφή- ανά τον κόσμο, σε μια εποχή που η φυγή μακριά από το ρίσκο αυξάνει τη ζήτηση.

Οι ημερήσιες απώλειες της HSBC είναι ασυνήθιστα μεγάλες για μια αγορά όπου συνήθως οι κορυφαίες τράπεζες -HSBC, JPMorgan Chase & Co. κ.λπ- προσβλέπουν σε ετήσια κέρδη περίπου 200 εκατ. δολαρίων. Η ζημιά ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη των προβλέψεων στα μοντέλα ρίσκου της HSBC. 

Oι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού της Νέας Υόρκης και οι τιμές σποτ του Λονδίνου -που συνήθως έχουν διαφορά λίγων δολαρίων- είχαν απόκλιση έως και 70 δολάρια, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών. Αυτή η απόκλιση ήταν σε βάρος των τραπεζών στις συναλλαγές EFP (ανταλλαγή για χρυσό στη φυσική μορφή), έναν μηχανισμό μέσω του οποίου οι traders αλλάζουν θέσεις μεταξύ αγορών Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

naftemporiki.gr

 


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς