Είναι ο Covid-19 η μυστηριώδης «νόσος Χ» για την οποία είχε προειδοποιήσει ο ΠΟΥ;

Σάββατο, 22 Φεβ 2020 15:00
REUTERS / TYRONE SIU

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει πριν από χρόνια για μία μυστηριώδη «νόσο Χ» η οποία θα μπροούσε να πυροδοτήσει ταχύτατη μετάδοση παγκοσμίως. Ο νέος κοροναϊός με τη δυνατότητά του να μην παρουσιάζει για αρκετές ημέρες συμπτώματα και να μεταμορφώνεται γρήγορα από ήπιος σε θανατηφόρος φαίνεται να ταιριάζει στην περιγραφή αυτή. 

Τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν τον ύπουλο τρόπο με τον οποίο δρα ο νέος κοροναϊός, που ονομάστηκε Covid-19. Σκιαγραφούν την εικόνα ενός αινιγματικού παθογόνου του οποίου οι ειπτώσεις είναι αρχικά ήπιες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις εντελώς απρόβλεπτα γίνονται θανατηφόρες την δεύτερη εβδομάδα από την εκδήλωση της νόσου. Σε λιγότερο από τρεις μήνες τα κρούσματα του ιού παγκοσμίως υπερβαίνουν τα 77.000- τα περισσότερα βεβαίως στην Κίνα- και οι θάνατοι ξεπερνούν τους 2.200. 

Το βράδυ της Παρασκευής ανακοινώθηκε ο πρώτος θάνατος Ευρωπαίου στην Ιταλία. Το πρωί του Σαββάτου αναφέρθηκε και δεύτερος θάνατος από τον ιό στη χώρα. Εντονότατη ανησυχία επικρατεί την ίδια ώρα στη Νότιο Κορέα, όπου τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Συνολικά ο ιός έχει κάνει την εμφάνισή του σε περισσότερες από 25 χώρες και ημιαυτόνομα εδάφη.

Σε αντίθεση με τον SARS, τον «εξάδελφο» ιό, ο Covid-19 θυμίζει περισσότερο στην εκδήλωσή του το κοινό κρυολόγημα και έχει την ικανότητα να μεταδίδεται σε άλλους ακόμη και από ανθρώπους που δεν έχουν ορατά συμπτώματα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη το να αποδώσουν μέτρα ελέγχου (όπως η μέτρηση του πυρετού) που βοήθησαν στο να μπει φρένο στην εξάπλωση του SARS πριν από 17 χρόνια. 

Ενώ περισσότεροι από το 80% των ασθενών έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν από τη νόσο, περίπου ένας στους επτά παθαίνει πνευμονία και έχει δυσκολία στην αναπνοή και άλλα σοβαρά συμπτώματα. Περίπου το 5% των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση, εκδηλώνοντας μεταξύ άλλων αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ και πολυοργανική ανεπάρκεια. 

Με πληροφορίες από Bloomberg 

Κόσμος

Προτεινόμενα για εσάς