ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

IIF: Σε ιστορικά υψηλά το παγκόσμιο χρέος -στο 322% του ΑΕΠ

Δευτέρα, 13 Ιαν 2020 20:40 UPD: 20:43
REUTERS / TOM BRENNER

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε στο τρίτο τρίμηνο του 2019 το παγκόσμιο χρέος, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου(IIF), το οποίο προβλέπει ότι θα ξεπεράσει τα 257 τρισ. δολάρια τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.

Ο λόγος του χρέους ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτοξεύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στο 322% στο τρίτο τρίμηνο, όπως επισημαίνει το ΙΙF στην έκθεσή του. Σε αριθμούς, το χρέος αυξήθηκε σχεδόν κατά 10 τρισ. δολάρια σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018, στα 252,6 τρισ. δολάρια, με αύξηση το χρέους σε όλους τους τομείς -νοικοκυριά, κυβερνήσεις και εταιρικά ομόλογα.

«Παρότι το κόστος δανεισμού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, πολλές χώρες δυσκολεύονται να διατηρήσουν το αναπτυξιακό μοντέλο που στηρίζεται στην έκδοση χρέους», επισημαίνει η Σόνια Γκιμπς, γενική διευθύντρια πρωτοβουλιών διεθνούς πολιτικής στο IIF, ενός οργανισμού που έχει την έδρα του στην Ουάσιγκτον και απαρτίζεται από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου. «Η αύξηση της αναλογίας χρέους ως προς το ΑΕΠ εγείρει προκλήσεις στην εξυπηρέτηση και την αναχρηματοδότηση του χρέους και στη δεκαετία του 2020 είναι πιθανόν να υπάρξουν περισσότερα επεισόδια αναδιάρθρωσης και προβληματικού χρέους», προσθέτει. 

Στις ΗΠΑ, ο χρέος γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 102% του ΑΕΠ, αυξημένο κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στην Κίνα το κρατικό χρέος αυξήθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009. Το IIF προβλέπει ότι οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τα χαμηλά επιτόκια θα εκτοξεύσουν το παγκόσμιο χρέος πάνω από τα 257 τρισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Το κρατικό χρέος ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ σε χώρες όπως ΗΠΑ και Αυστραλία, ενώ το χρέος νοικοκυριών ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ιστορικά υψληά σε Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Λίβανο, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Σουηδία και Ελβετία.

Το χρέος αναδυομένων αγορών αυξήθηκε στα 72,5 τρισ. δολάρια από 66,1 τρισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο του 2018, εν μέρει χάρη στην αύξηση του δανεισμού από επιχειρήσεις εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg


Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς