ΓΔ ΧΑ ΤΖΙΡΟΣ: εκ.

Fitch: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

Πέμπτη, 05 Δεκ 2019 16:58 UPD: 16:58
REUTERS / BRENDAN MCDERMID

Η αναιμική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και τα πολύ χαμηλά επιτόκια ασκούν πιέσεις στις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, όπως υπογραμμίζει η Fitch Ratings, με τον οίκο να διακρίνει αρνητικές προοπτικές για το 2020. Θετικές οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες, καμπανάκι για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα, που θεωρείται περισσότερο ευάλωτο. 

«Οι θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αντανακλούν τις προσδοκίες μας ότι το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών τραπεζών, αν και παραμένει πολύ αδύναμο, θα βελτιωθεί περαιτέρω το 2020, καθώς συνεχίζεται η μείωση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων», υπογραμμίζει ο οίκος στην έκθεσή του.

Στην έκθεση, η Fitch Ratings προβλέπει αύξηση των πιστωτικών ζημιών, όχι όμως απότομη άνοδο των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν χαμηλά και οι συνθήκες χαμηλών επιτοκίων βοηθούν τους δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους. «Αναμένουμε ότι οι τράπεζες των χωρών στη Νότια Ευρώπη θα συνεχίσουν να μειώνουν τα υψηλά επίπεδα μη-εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς τα χαμηλά επιτόκια διατηρούν τη ζήτηση από τους επενδυτές. Εντός της περιοχής, αναθεωρήσαμε τις προοπτικές για τον γερμανικό τραπεζικό κλάδο σε αρνητικές, καθώς δεν αναμένουμε σηματνική βελτίωση της κερδοφορίας των γερμανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς παραμένουν περισσότερο ευάλωτα έναντι των υπολοίπων τραπεζών της Βόρειας Ευρώπης στις επιδεινούμενες συνθήκες. Αναμένουμε ότι η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,9% το 2020, εν μέσω της αβεβαιότητας στο παγκόσμιο εμπόριο, καθιστώντας πιο δύσκολο για τις γερμανικές τράπεζες να διατηρήσουν τους δυναμικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης της προηγούμενης διετίας», επισημαίνει ο οίκος.

Η Fitch αναθεώρησε επί τα βελτίω την προοπτική για τον ιταλικό τραπεζικό κλάδο, σε σταθερή από αρνητική, καθώς αναμένει σταθεροποίηση των επιδόσεων για τις ιταλικές τράπεζες. Παρά την έλλειψη οικονομιικής ανάπτυξης, η Fitch διακρίνει περιθώρια βελτίωσης της ποιότητας ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών.

naftemporiki.gr

 

Οικονομία & Αγορές

Προτεινόμενα για εσάς