Λέσβος: Κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση εμμείνει σε μεγάλη κλειστή δομή

Δευτέρα, 02 Δεκ 2019 10:53 UPD: 10:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Εντείνονται οι αντιδράσεις στη Λέσβο, κατά της κυβερνητικής απόφασης για δημιουργία μεγάλης κλειστής δομής για τη διαμονή αιτούντων άσυλο. Σε έκτακτη συνεδρίασή του χθες το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου έλαβε σαφείς αποφάσεις για καμία νέα δομή στο νησί, αλλά και δυναμικές κινητοποιήσεις εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στις εξαγγελίες της.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος διεμήνυσε, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, πως δεν πρόκειται να συναινέσει για κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου ούτε στη θέση Διαβολόρεμα (κι ας μην ανήκει στα όρια του Δήμου Δυτικής Λέσβου), ούτε πουθενά, ενώ έθεσε και την παραίτησή του στον πρωθυπουργό αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη δημιουργία τηε μεγάλης κλειστής δομής αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες. 

Η απόφαση αναφέρει: Καμία νέα δομή στη Λέσβο, αποσυμφόρηση των υπαρχουσων δομών, αποτελεσματικοτερος έλεγχος των ροών, άμεσος έλεγχος της δραστηριότητας των ΜΚΟ, διατήρηση (εκ των υπαρχουσων) μόνο μιας μικρής δομής που θα συμβάλλει στη γρήγορη καταγραφή των μεταναστών.

Επίσης, σύσταση διαδημοτικής επιτροπής, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την παρακολούθηση των εξελίξεων γύρω από το μεταναστευτικό. 

Σημειώνεται ότι ύστερα από επίσκεψη το περασμένο Σάββατο στην περιοχή Διαβολόρεμα που βρίσκεται στο κέντρο μεγάλου δάσους της κεντρικής Λέσβου από τον αρμόδιο υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή -παρουσία στελεχών υπηρεσιών, του περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου αλλά και των δημάρχων Μυτιλήνης και δυτικής Λέσβου- προκλήθηκαν περαιτέρω αντιδράσεις.

 Ειδικότερα, χθες Κυριακή, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τη συμμετοχή των δημάρχων Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη και δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία οι τρεις «επανέλαβαν ομόφωνα, ότι στηρίζουν τη βούληση των τοπικών κοινωνιών, όπως αυτή εκφράστηκε από τα δημοτικά συμβούλια των οικείων δήμων και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

 

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς