«Διαρκής πηγή έμπνευσης η Εξέγερση του Πολυτεχνείου»

Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο
Σάββατο, 16 Νοε 2019 15:00
INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Πλήθος κόσμου συρρέει από το πρωί στο Πολυτεχνείο, όπου οι πύλες θα μείνουν ανοιχτές για το κοινό έως τις 21:00 το βράδυ. Έκτατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις παραμένουν σε ισχύ στο οδικό δίκτυο γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα έως την πλατεία Κάνιγγος. Ο εορτασμός της επετείου θα κορυφωθεί αύριο με τη μεγάλη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. 

Σε μηνύματά τους για την ημέρα σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα υπογραμμίζουν ότι η εξέγερση των φοιτητών παραμένει σύμβολο του αγώνα για τη Δημοκρατία και την ελευθερία και πηγή έμπνευσης. 

Κορυφαία στιγμή αγώνα για τη Δημοκρατία, αλλά και διαρκή πηγή έμπνευσης για την αξία της Ελευθερίας χαρακτήρισε την εξέγερση  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Πρόσθεσε πως  οφείλουμε πάντα να λέμε το μεγάλο «Όχι» στην τυραννία και το μεγάλο «Ναι» στον Άνθρωπο. 

«Το Πολυτεχνείο είναι σύμβολο ενότητας και μάχης για τη Δημοκρατία και συνεπώς ανήκει σε όλους τους Έλληνες που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.. Τάσος Γαϊτάνης. «Αποτελεί πηγή έμπνευσης και είναι αφετηρία για την αναζήτηση λύσεων στα σύγχρονα προβλήματα της Δημοκρατίας μας» σημείωσε. 

Από την πλευρά του ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολίασε πως «πολλοί προσπάθησαν, χρόνια τώρα, να απαξιώσουν το μήνυμα του Νοέμβρη, αλλά το εξεγερσιακό μήνυμα του ’73 εξακολουθεί να είναι ένα σημείο αναφοράς, εμπνέει τη νέα γενιά. Τότε ήταν οι αγώνες για “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”. Σήμερα οι προκλήσεις της νέας γενιάς είναι και πάλι για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, για τη μείωση των ανισοτήτων, αλλά και για να μπορέσουν να αποτελέσουν οι νεανικοί αγώνες έναν φραγμό απέναντι στην κλιματική κρίση που ζούμε». 

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα και σήμερα, στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της υποβάθμισης της παιδείας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή, ενάντια στην τρομοκρατία, την αστυνομική βία, τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. 

                 
Η Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κατερίνα Ανδρικοπούλου-Σακοράφα δήλωσε σχετικά με την φετινή επέτειο σημείωσε πως «οι νέοι του Πολυτεχνείου δεν γεννήθηκαν ήρωες, οι καταστάσεις τους έκαναν ήρωες, όπου με αυταπάρνηση αναμετρήθηκαν με την χούντα χωρίς ίχνος δισταγμού, έτοιμοι για όλα, γνωρίζοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν βαριές». Πρόσθεσε πως 46 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. 
 

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς