Δήμος Αθηναίων: Νέα όψη σε 18 μήνες στον λόφο του Λυκαβηττού

Πέμπτη, 14 Νοε 2019 16:50 UPD: 16:51

Σειρά έργων και παρεμβάσεων που θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων στον λόφο του Λυκαβηττού, με στόχο «ένα από τα πλέον εμβληματικά τοπόσημα της Αθήνας» να αλλάξει όψη και να γίνει πιο ασφαλής για τους επισκέπτες και τους περίοικους, να αποτελεί πόλο έλξης και τόπο αναψυχής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινούν οι διαδικασίες που είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για την υλοποίηση μιας παρέμβασης «εξαιρετικά μεγάλης σημασίας, σε έναν σπάνιας ομορφιάς πνεύμονα πρασίνου», που θα συμβάλει στην προστασία του αλλά και στην ανάδειξη του.

Ειδικότερα, το έργο, προϋπολογισμού ύψους 1.500.000 ευρώ, περιλαμβάνει την πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων, αντιπλημμυρικών τεχνικών, με χρήση καλαίσθητων και ήπιων οικολογικών υλικών. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρούνται όταν βρέχει στην περιοχή του λόφου από την πλευρά του Κολωνακίου. Στον δρόμο που διατρέχει τον λόφο, μήκους περίπου 1.700 μέτρων, προγραμματίζεται να γίνει ασφαλτόστρωση με υλικό ειδικών προδιαγραφών. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί η πλήρης αντιπλημμυρική προστασία, ενώ ο δρόμος θα είναι ενταγμένος αρμονικά στη φυσιογνωμία ενός μοναδικού αστικού δάσους.

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, εξαιρετικής καλαισθησίας θα είναι οι αποκαταστάσεις, με φυσικά υλικά, της περιπατητικής διαδρομής στα υφιστάμενα μονοπάτια, συνολικού μήκους τριών χιλιομέτρων, που θα συνδέουν επιμέρους σημεία όπως το πέτρινο περίπτερο και η πράσινη τέντα. Τμήματα αυτής της διαδρομής θα αποτελούνται από υλικό που και αυτό θα συμβάλει όχι μόνο στην αντιπλημμυρική προστασία, αλλά θα δίνει τη δυνατότητα στους περιπατητές για μια άνετη κι ασφαλή πεζοπορική εμπειρία.

Ο δήμαρχος Αθηναίων θα απευθυνθεί άμεσα στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ζητώντας να παραχωρηθούν στον δήμο τα περίπου 35 στρέμματα ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ στον λόφο του Λυκαβηττού (από τη συνολική έκταση των 442 στρεμμάτων), προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την ολοκληρωμένη ανάπλασή του.

«Στόχος μας είναι να αποδώσουμε στους δημότες της Αθήνας, αλλά και σε όλους τους επισκέπτες, έναν χώρο ζωής κι ανάπτυξης δραστηριοτήτων, έναν φυσικό οργανισμό παραγωγής πολιτισμού. Μαζί με τα περίπου 35 στρέμματα που θα ζητήσουμε να μας παραχωρήσει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, υλοποιούμε το εμβληματικό αυτό έργο για τη δημιουργία ενός αστικού δάσους μοναδικού κάλους και χρησιμότητας, όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και ολόκληρη την Αττική» δηλώνει ο Κώστας Μπακογιάννης.

Κοινωνία

Προτεινόμενα για εσάς